Shoďte s námi těhotenská kila! 1.část

Shoďte s námi těhotenská kila! 1.část>
Většina z nás prahne dostat se zase do formy, ať už z důvodů přebývajících kil, které nám připomínají (ne)dávné těhotenství nebo kvůli nespoutaným létům plným obžerství… Ať je váš důvod jakýkoli, jedno je jasné – chcete se sebou něco udělat, chcete změnit svůj životní styl a chcete se líbit. Co to zkusit s námi? O hubnutí se píše a psát se bude. Je to věčné téma. My na to půjdeme ale trochu jinak. Náš první díl seriálu o hubnutí se zaměří na samotný začátek hubnutí – tedy „Chci zhubnout, ale nevím, jak na to“.

Během kojení opatrně

Odborné informace nám poskytla Martina Běhalová, nutriční specialistka, která se nejčastěji setkává s ženami – především maminkami, které trápí problém vyšší hmotnosti. Někdy to může být jen pár kil, která ‚zmizí sama‘ v průběhu několika měsíců, jindy se tuku nejde dlouho zbavit. „Jestli se rozhodnete pro radikální diety, které slibují rychlé zhubnutí, tak pokud kojíte, není tento způsob hubnutí ideální. Tuková tkáň je totiž zdrojem toxinů (dioxiny, polychlorované bifenyly) a při jejím odbourávání přechází tyto škodliviny do mateřského mléka a tím do organismu dítěte. Tudíž na hladovku a drastické diety v tomto období raději zapomeňte, rozumným úbytkem na hmotnosti mohou být 2 kg/měsíc. Proto pokud se rozhodnete hubnout, pak doporučuji konzultovat svůj jídelníček s nutričním terapeutem, který doporučí vhodný energetický příjem právě pro vás s ohledem na váš bazální metabolismus a celkový energetický výdej, který bývá během kojení cca o 1 500–2 000 kJ vyšší. Navíc nejen kojení, ale i méně spánku spojené s péčí o miminko má za následek vyšší energetický výdej než dřív,“ uvádí. isifa-136693485

Nejdůležitější momenty shazování kil:

  • MOTIVACE

Motivace je jedním z nejdůležitějších kroků v celém procesu hubnutí. Nejdříve by si člověk měl uvědomit, zda opravdu chce hubnout, a také proč. Položte si otázku, zda jste ochotni změnit své stravovací návyky. Jste? Pak už jen zbývá správně si hubnutí načasovat a vytvořit si vhodné podmínky k tomu, aby bylo co nejpříjemnější.
  • STANOVENÍ CÍLE

V první řadě si stanovte reálný cíl, kterého byste chtěla dosáhnout, a každé kilo dole navíc berte jako bonus. Ideální tempo hubnutí je 0,5–1 kg/týden, to znamená, že výsledný úbytek jsou 2 kg/měsíc, maximálně 4 kg. Nevažte se každý den, stačí jen 1× týdně! Tělesná hmotnost je během dne velice variabilní, záleží na hormonálním cyklu, celkovém vyprázdnění a na dalších okolnostech.
  • PODPORA OKOLÍ

Tady platí přísloví „ve dvou se to lépe táhne“. Záleží samozřejmě na povaze člověka, ale ve většině případů bývá pravidlem, že pokud se pustíte do hubnutí s kamarádkou, nebo ještě lépe s někým z rodiny, tak bude hubnutí a celková změna životního stylu úspěšnější. A co vy? Poraďte ostatním maminkám, jak začít a zbavit se těhotenských kil. V dalším díle našeho malého seriálu vás seznámíme se základními pravidly hubnutí. Takže se máte určitě na co těšit!