Sezónní dobroty - na čem si pochutnat na podzim a proč?

Sezónní dobroty - na čem si pochutnat na podzim a proč?>
S chutí letních dobrůtek není lehké se rozloučit, ale nezapomeňte, že nám podzim přináší bohatou nabídku výživných a chutných plodin. Jaké to jsou? 

hokaidoDýně Hokaido

Tyto oranžové dýně se staly symbolem podzimu, což je vzhledem k jejich nutriční hodnotě skutečně úžasné. Vitamin C - důležitý antioxidant, který též napomáhá vstřebávání železa Vitamin A - podporuje růst a vývoj Kyselina listová - podporuje obnovu buněk a vývoj plodu Klasickou úpravou této dýně je pečení. Upečená dužina se může rozmixovat na pyré, které se dále používá na pečení koláčů, lívanců a dalších dobrot. Zkusit můžete také dýňové rizoto nebo chutnou podzimní polévku.

maslova dyneMáslová dýně

Menší žlutá dýně ve tvaru hrušky s delikátní máslovou chutí. Obsahuje: Vitamin C - důležitý antioxidant, který též napomáhá vstřebávání železa Vitamin A - podporuje růst a vývoj Vláknina - podporuje správnou funkci střev a trávení Při nákupu sáhněte po těžké dýni s tvrdou slupkou. Pečená dýně je velmi  chutná samotná, anebo v salátech či polévkách.

tuřínTuřín

Tato chutná kořenová zelenina možná není lákavá napohled, ale je výborným zdrojem: Vitamin A - podporuje růst a vývoj Vitamin C - důležitý antioxidant, který též napomáhá vstřebávání železa Vláknina - podporuje správnou funkci střev a trávení Draslík - upravuje krevní tlak a podporuje svalový výkon Při výběru upřednostňujte těžší kusy s hladkou, avšak silnou slupkou. Výborně se hodí jako příloha k výrazně kořeněním masitým pokrmům, například k jehněčímu či hovězímu masu.

batátyBatáty

Tyto sladké podzimní plody jsou skvělým zdrojem živin: Vitamin A - podporuje růst a vývoj Vitamin C - důležitý antioxidant, který též napomáhá vstřebávání železa Vitamin B6 - udržuje zdravou mozkovou funkci a upravuje náladu Zinek - přispívá ke zdraví kostí a podporuje tvorbu červených krvinek Vybírejte tvrdší brambory se zúženými konci. Vyhněte se těm se skvrnami, či měkčími částmi. Jsou skvělou přílohou pečené vcelku s máslem a zakysanou smetanou, nebo nakrájené jako hranolky.

červená řepaČervená řepa

Červená řepa je velmi podceňovanou kořenovou zeleninou, která má velmi vysoké nutriční hodnoty. Kyselina listová - podporuje obnovu buněk a vývoj plodu v případě, že jste těhotná Draslík - upravuje krevní tlak a podporuje svalový výkon Vitamin C - důležitý antioxidant, který též napomáhá vstřebávání železa Betain - brání rozvoji kornatění tepen, podporuje kardiovaskulární systém Řepa má velmi pestré využití jak v sladkých, tak ve slaných jídlech. Syrová strouhaná, nebo pečená řepa se může přidat do salátů a může tvořit hlavní přísadu vegetariánských jídel.

jablkoJablka

Sběr jablek je oblíbenou podzimní aktivitou. Toto šťavnaté ovoce vás zároveň zásobí velkou dávkou živin. Vláknina - podporuje správnou funkci střev a trávení Vitamin C - důležitý antioxidant, který též napomáhá vstřebávání železa Draslík - upravuje krevní tlak a podporuje svalový výkon Jablka jsou samozřejmě velmi chutná i samotná ale i pečená či dušená. Různé druhy se hodí na různé pokrmy - například odrůda Gala se hodí na vaření jablečného pyré, odrůda Jonatan je skvělá na pečení.

mandarinkyMandarinky

Jejich svěží citrusová chuť a šťavnatost jsou vítaným doplňkem podzimu. Vitamin C - důležitý antioxidant, který též napomáhá vstřebávání železa Vláknina - podporuje správnou funkci střev a trávení Draslík - upravuje krevní tlak a podporuje svalový výkon Jsou ideální svačinkou , ale hodí se také k pokrmům z hovězího masa. Karamelizované jsou oblíbeným zimním či vánočním dezertem.

hruškyHrušky

Toto šťavnaté ovoce je vynikajícím zdrojem: Vitamin C - důležitý antioxidant, který též napomáhá vstřebávání železa Vláknina - podporuje správnou funkci střev a trávení Vláknina K - podporuje srážlivost krve Odrůdy hrušek se liší barvou a slupkou, ale každá zralá hruška by měla být na dotek trochu měkká. Skvělé jsou v salátech, v kombinaci s pikantnějšími druhy sýrů, ale pochutnáte si také na hruškách pečených nebo dušených na víně.

granatove jablkoGranátové jablko

Obliba šťávy z granátových jablek v poslední době výrazně roste, ale i samotná šťavnatá semínka se považují za bohatý zdroj živin: Vitamin C - důležitý antioxidant, který též napomáhá vstřebávání železa Vitamin B6 - udržuje zdravou mozkovou funkci a upravuje náladu Železo - podporuje tvorbu červených krvinek Při výběru upřednostňujte těžší (a tedy šťavnatější) plody. Na vršku by mělo být trochu měkké a mělo by mít lesklou slupku. Šťávu můžete použít na dochucení salátových zálivek či dezertů. Semínky můžete posypat syté podzimní saláty.