S chutí letních dobrůtek není lehké se rozloučit, ale nezapomeňte, že nám podzim přináší bohatou nabídku výživných a chutných plodin. Jaké to jsou?
Dýně Hokaido
Tyto oranžové dýně se staly symbolem podzimu, což je vzhledem k jejich nutriční hodnotě skutečně úžasné.
Vitamin C - důležitý antioxidant, který též napomáhá vstřebávání železa
Vitamin A - podporuje růst a vývoj
Kyselina listová - podporuje obnovu buněk a vývoj plodu
Klasickou úpravou této dýně je pečení. Upečená dužina se může rozmixovat na pyré, které se dále používá na pečení koláčů, lívanců a dalších dobrot. Zkusit můžete také dýňové rizoto nebo chutnou podzimní polévku.
Máslová dýně
Menší žlutá dýně ve tvaru hrušky s delikátní máslovou chutí. Obsahuje:
Vitamin C - důležitý antioxidant, který též napomáhá vstřebávání železa
Vitamin A - podporuje růst a vývoj
Vláknina - podporuje správnou funkci střev a trávení
Při nákupu sáhněte po těžké dýni s tvrdou slupkou. Pečená dýně je velmi chutná samotná, anebo v salátech či polévkách.
Tuřín
Tato chutná kořenová zelenina možná není lákavá napohled, ale je výborným zdrojem:
Vitamin A - podporuje růst a vývoj
Vitamin C - důležitý antioxidant, který též napomáhá vstřebávání železa
Vláknina - podporuje správnou funkci střev a trávení
Draslík - upravuje krevní tlak a podporuje svalový výkon
Při výběru upřednostňujte těžší kusy s hladkou, avšak silnou slupkou. Výborně se hodí jako příloha k výrazně kořeněním masitým pokrmům, například k jehněčímu či hovězímu masu.
Batáty
Tyto sladké podzimní plody jsou skvělým zdrojem živin:
Vitamin A - podporuje růst a vývoj
Vitamin C - důležitý antioxidant, který též napomáhá vstřebávání železa
Vitamin B6 - udržuje zdravou mozkovou funkci a upravuje náladu
Zinek - přispívá ke zdraví kostí a podporuje tvorbu červených krvinek
Vybírejte tvrdší brambory se zúženými konci. Vyhněte se těm se skvrnami, či měkčími částmi. Jsou skvělou přílohou pečené vcelku s máslem a zakysanou smetanou, nebo nakrájené jako hranolky.
Červená řepa
Červená řepa je velmi podceňovanou kořenovou zeleninou, která má velmi vysoké nutriční hodnoty.
Kyselina listová - podporuje obnovu buněk a vývoj plodu v případě, že jste těhotná
Draslík - upravuje krevní tlak a podporuje svalový výkon
Vitamin C - důležitý antioxidant, který též napomáhá vstřebávání železa
Betain - brání rozvoji kornatění tepen, podporuje kardiovaskulární systém
Řepa má velmi pestré využití jak v sladkých, tak ve slaných jídlech. Syrová strouhaná, nebo pečená řepa se může přidat do salátů a může tvořit hlavní přísadu vegetariánských jídel.
Jablka
Sběr jablek je oblíbenou podzimní aktivitou. Toto šťavnaté ovoce vás zároveň zásobí velkou dávkou živin.
Vláknina - podporuje správnou funkci střev a trávení
Vitamin C - důležitý antioxidant, který též napomáhá vstřebávání železa
Draslík - upravuje krevní tlak a podporuje svalový výkon
Jablka jsou samozřejmě velmi chutná i samotná ale i pečená či dušená. Různé druhy se hodí na různé pokrmy - například odrůda Gala se hodí na vaření jablečného pyré, odrůda Jonatan je skvělá na pečení.
Mandarinky
Jejich svěží citrusová chuť a šťavnatost jsou vítaným doplňkem podzimu.
Vitamin C - důležitý antioxidant, který též napomáhá vstřebávání železa
Vláknina - podporuje správnou funkci střev a trávení
Draslík - upravuje krevní tlak a podporuje svalový výkon
Jsou ideální svačinkou , ale hodí se také k pokrmům z hovězího masa. Karamelizované jsou oblíbeným zimním či vánočním dezertem.
Hrušky
Toto šťavnaté ovoce je vynikajícím zdrojem:
Vitamin C - důležitý antioxidant, který též napomáhá vstřebávání železa
Vláknina - podporuje správnou funkci střev a trávení
Vláknina K - podporuje srážlivost krve
Odrůdy hrušek se liší barvou a slupkou, ale každá zralá hruška by měla být na dotek trochu měkká. Skvělé jsou v salátech, v kombinaci s pikantnějšími druhy sýrů, ale pochutnáte si také na hruškách pečených nebo dušených na víně.
Granátové jablko
Obliba šťávy z granátových jablek v poslední době výrazně roste, ale i samotná šťavnatá semínka se považují za bohatý zdroj živin:
Vitamin C - důležitý antioxidant, který též napomáhá vstřebávání železa
Vitamin B6 - udržuje zdravou mozkovou funkci a upravuje náladu
Železo - podporuje tvorbu červených krvinek
Při výběru upřednostňujte těžší (a tedy šťavnatější) plody. Na vršku by mělo být trochu měkké a mělo by mít lesklou slupku. Šťávu můžete použít na dochucení salátových zálivek či dezertů. Semínky můžete posypat syté podzimní saláty.