Čemu se při grilování vyvarovat + 4 skvělé recepty i pro děti

Čemu se při grilování vyvarovat + 4 skvělé recepty i pro děti>
Teplé večery přímo lákají k tomu, abyste si na zahrádce nebo na balkoně připravili maso, klobásky, lilek nebo jinou zeleninu na grilu. Je ale třeba myslet také na možná rizika, která vám při přípravě hrozí. Aby se vaše posezení s přáteli nezměnilo v noční můru, připravili jsme pro vás přehled toho čemu se raději při grilování vyvarovat.

Pozor na maso

Maso, které si koupíte v obchodě je v drtivé většině případů zdravotně nezávadné. Hrozbu si z něho ale můžeme udělat sami nevhodným zacházením. Během přípravy masa na gril může dojít k rozmnožení nežádoucích mikroorganismů, které se vyskytují všude kolem nás. K tomu může dojít jak při převážení masa nebo uzenin v teple, tak v igelitových sáčcích, kde dojde k zapaření.

Jak se nejlépe chránit?

Samozřejmostí by mělo být udržování grilu i veškerých grilovacích pomůcek v čistotě a po každém použití je důkladně omýt horkou vodou a saponátem. Kdykoli budete sahat na syrové maso, umyjte si ruce mýdlem, stejně tak používejte zvláštní prkénka a nástroje pro syrové a hotové maso a zeleninu. Zároveň je důležité říci, že nejlépe všechny bakterie zlikvidujete, když teplota masa bude alespoň po dobu 10 minut 72 °C. Což zjistíte pomocí zapichovacího teploměru. Před podáváním se přesvědčte, že je maso skutečně hotové. Také si rádi občas dáte grilované křídlo nebo stehno? Tak hlavně v tomto případě je třeba být na pozoru a nepodcenit tepelnou úpravu. Když budete maso grilovat jen krátce a uvnitř u kosti bude červené, můžete si zadělat na pořádné žaludeční problémy nebo dokonce i na salmonelózu. Jestli je kuřecí hotové zjistíte tak, že do masa píchnete vidličkou a podle vytékající šťávy poznáte, zda je uvnitř ještě syrové či nikoli.

Infekce se šíří velmi rychle

Nejznámější a asi také nejzávažnější potíže, které vás mohou vinou špatně připraveného masa potkat, způsobuje salmonelóza, případně také kampylobakteriová infekce. Salmonelou se nakazíte nejčastěji přímým kontaktem s nemocným zvířetem, slinami, jeho močí, trusem, anebo právě nedostatečně tepelně zpracovaným masem. Nejohroženější skupinou jsou kromě dětí také starší lidé. Nástup nemoci bývá velmi rychlý. Do 48 hodin se objevují úporné průjmy, zvracení, nechutenství, horečka a následně se objevuje i dehydratace, která může v krajním případě vést až smrti. Pokud na sobě podobné příznaky pozorujete, dodržujte pitný režim a rozhodně se vydejte k lékaři. Po dvou dnech by měly příznaky začít slábnout.

Raději méně tuku

Maso, které se chystáte dávat na gril, by nemělo být příliš tučné. V opačném případě totiž tuk kape do ohně a vznikají tak rakovinotvorné látky. I to je důvod, proč odborníci na zdravou výživu šílí, když vidí, jak si lidé s chutí opékají buřty, klobásy a jiné tučné výrobky. V takovém případě se rozhodně o zdravém grilování mluvit nedá. Grilovat byste měli pouze libové maso jako je kuřecí nebo krutí, které obsahuje draslík, který snižuje vysoký krevní tlak. Dobrou zprávou je, že grilování se většinou obejde bez nadbytečných tuků, např. oproti smažení. A když si k masu přidáte navíc ještě pořádnou „vitaminovou bombu“ v podobě čerstvého zeleninového salátu, uděláte jedině dobře.

Dobroty na gril, které mohou i děti

Losos s dýňovým pyré

Ingredience: 4 filety z lososa, 1 dýně, sůl, bílý pepř, 1 citron, špetka mletého kmínu, špetka muškátového oříšku, grapefruit, třtinový cukr, olivový olej. Postup:
  • Filety lososa osolte a opepřete z obou stran. Přidejte najemno nastrouhanou kůru z citrónu, vložte do misky, zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem.
  • Maso pak nechte 3 hodiny uležet v chladu. Mezitím si rozpalte gril. Dýni rozpulte, vyjměte jadérka a obě půlky zabalte do alobalu. V něm pak dejte péct na grilu asi na 1,5 hodiny.
  • Poté maso sundejte a dýni vydlabejte tak, aby zbyla jen slupka. Tyčovým mixérem dýni rozmělněte na pyré. To vložte na pánev, kterou dáte na gril.
  • Ve stejnou chvíli na gril dejte také plátky lososa a grilujte je z každé strany 3 minuty. Na pánvi mezitím dochuťte pyré solí, pepřem, šťávou z grapefruitu, třtinovým cukrem a špetkou mletého kmínu a muškátového oříšku.

Vepřový špíz v dijonské hořčici

Ingredience: 800g vepřové plece, 2 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce olivového oleje, 4 snítky rozmarýnu, 3 listy bobkového listu, sůl, pepř, 1 šalotka, 2 stroužky česneku Postup:
  • Nejprve maso odblaňte a omyjte. Pak ho nakrájejte na kostky o velikosti přibližně 3×3 cm. Kostky vložte do misky a osolte a opepřete.
  • V menší misce smíchejte dijonskou hořčici s olivovým olejem. K této směsi přidejte také nasekaný rozmarýn a bobkový list. Šalotku společně s česnekem nakrájejte najemno a také přidejte do misky s hořčicí.
  • Vše pak důkladně promíchejte a přilijte k masu. Opět promíchejte tak, aby se marináda dostala na každý kousek masa, pak misku přikryjte a nechte 4 hodiny uležet v chladu.
  • Pak jednotlivé kousky masa napichujte na grilovací jehly nebo namočené špejle a vkládejte na rozpálený gril. Za občasného otáčení grilujeme 8-9 minut a můžeme servírovat.

Bramborové plátky s rozmarýnem

Ingredience: 8 středně velkých brambor, snítka rozmarýnu, 60ml olivového oleje, 2 stroužky česneku, špetka drceného kmínu, sůl, pepř Postup:
  • Brambory opláchněte a ponechte ve slupce. Nakrájejte na plátky o síle 1 cm a rozložte na plochu. Z obou stran plátky osolte a opepřete.
  • Do hmoždíře si mezitím nasekejte rozmarýn a kmín, které zalijte olivovým olejem a důkladně spolu rozmělněte, aby se aroma dostalo do oleje.
  • Brambory naskládejte do misky a potírejte směsí rozmarýnového oleje. Vše nechte marinovat minimálně 24 hodin, aby se všechny chutě a vůně dostaly do brambor.
  • Druhý den vkládejte plátky brambor na rozpálený gril a grilujte 4 minuty z každé strany. Pak jsou připraveny k servírování.

Lilek s balkánským sýrem

Ingredience: 2 lilky, 12 cherry rajčátek, 20 lístků bazalky, 150ml olivového oleje, 100g balkánského sýra, sůl, pepř, hrst slunečnicových semínek Postup:
  • Lilek podélně nakrájejte na 6 stejně širokých plátků. Plátky lilku osolte z obou stran. Do menší misky si najemno nasekejte lístky bazalky a důkladně promíchejtev olivovém oleji.
  • Do této směsi oleje pak ponořte plátky lilku a nechte alespoň 2 hodiny marinovat. Lilek nemá příliš výraznou chuť, ale má vysokou schopnost absorbovat ostatní chutě.
  • Po skončení marinování vložte na rozpálený gril, kde grilujte 2-3 minuty z každé strany. Na grilovacím tácku grilujeme asi 4 minuty rozpůlená cherry rajčátka.
  • Na talíř si rozprostřeme 3 plátky grilovaného lilku, přidejte rajčátka, a nadrcený sýr balkánského typu. Nakonec ještě zasypte slunečnicovými semínky a můžete zakápnout olivovým olejem.