S dětmi na kolech, na co nezapomenout

S dětmi na kolech, na co nezapomenout>

Patříte i vy mezi rodiče, kteří chtějí trávit se svými dětmi co nejvíce času v přírodě? Chcete v nich podporovat přirozený vztah ke sportu už od mala? Jedním z řešením je vzít je na kolo. Společné cyklistika je ideální rodinná aktivita, ale je třeba při ní myslet i na bezpečnost, pohodlí a kvalitu zážitku. V následujících řádcích vám nabízíme několik tipů, na které při pobytu na kolech netřeba zapomínat.

Přilby pro nejmenší, jejich bezpečnost je na prvním místě

Helma je základním bezpečnostním prvkem při jízdě na kole. Netýká se však jen dětí, ale i nás dospělých. Naučit děti na nošení přilby by proto mělo být samozřejmostí. Její výhody jsou nesporné: při nárazu nebo prudkém střetu s překážkou dokáže absorbovat velkou část energie a tím podstatně snižuje riziko zranění. Také zabraňuje fyzickému střetu hlavy s tvrdými a ostrými předměty nebo při pádu se zemí, chodníkem či jiným nebezpečím.

Není však přilba jako přilba! Při jejím výběru buďte obezřetní a hledejte takovou, která splňuje bezpečnostní kritéria.

Dívejte se také na správnou velikost a nekupujte přilbu do „budoucnosti“. Ta by teď byla dítěti velká a v krizové situaci by hrozilo její samovolné sesunutí z hlavy.

Dobrá rada nad zlato:

  • Pokud se vám přilba zdá lehká, nemusíte se ničeho obávat, hmotnost nesouvisí s pevností, je naopak velkým plusem pro pohodlí.
  • Pro děti jsou skvělou volbou přilby Melon, konkrétně v provedení XXS, které nabízejí ideální poměr pevnosti, pohodlí a používání.
  • Kvalitu přilby poznáte také podle optimálního stavu ventilace, pevného uchopení a lehkého materiálu s vynikající odolností.

Náš tip Pořiďte dětem přilbu, která je bude „bavit.“ Čili pěknou tvarově, barevnou, případně s nálepkami, nebo jinými doplňky. Jednoduše přilbu, kterou budou nosit s radostí.

Zmiňovaná značka Melon je ideálním příkladem!

Dětské cyklosedačky? Dobrodružství může začít

Sedačky na kolo dělíme podle toho, zda se umisťují před dospělého cyklistu nebo se upevňují za jeho zády. Výhodou přední je bližší kontakt rodiče s dítětem, když má rodič všechno na očích. Zadní umístění je lepší pro celkovou stabilitu.

Cyklosedačky mají několik kategorií podle váhy a věku dítěte. Nejmenší děti, které se mohou v sedačkách vozit, by neměly mít méně než 9 měsíců. Při výběru té nejvhodnější uděláte nejlépe, když na nákup vezme vašeho potomka a koupíte ji jemu přímo na míru. Velikost je důležitá nejen pro pohodlí malého pasažéra, ale také pro jeho bezpečnost.

V malé sedačce by se necítil komfortně a ve velké by mohl být problém se správným zapnutím bezpečnostních pásů, které mohou být volné.

Dobrá rada nad zlato:

  • Standardní uchycení sedačky nemusí vyhovovat na každý druh kola. Pokud například vlastníte MTB bike, budete zřejmě potřebovat adaptér.
  • Značka Urban Iki je příkladem sedaček, ať už dopředu nebo dozadu, které nabízejí bezpečnost, pohodlí a jednoduchou a rychlou montáž.
  • Můžete je použít na klasická kola i elektrokola, výrobce má v nabídce i speciální sedadla pro děti od 5 do 10 let.

Náš tip Při koupi sedačky zvažte zakoupení různých praktických doplňků. Například předního skla, které zabrání drobným kamínkům a hmyzu přijít do kontaktu s dítětem. U nejmenších dětí zkuste pro jejich lepší stabilitu přídavné držadlo na přední rukojeti.

Změna počasí

Vždy když jedete na výlet do přírody, myslete na možnou změnu počasí. Mějte s sebou pláštěnku pro každého člena rodiny, ale i pro cyklovozík. Nezapomeňte si přibalit také teplejší a ideální nepromokavé oblečení. Pokud běžně nenosíte čepici nebo klobouk, v tomto případě udělejte výjimku.

Dobrá pokrývka hlavy ochrání před deštěm i před horkými letními paprsky.

Dobrá rada nad zlato:

  • U pláštěnek známe i jednorázovky. Jsou levné, snadno skladovatelné, ale je velká pravděpodobnost, že vám dlouho nevydrží. Jako alternativa to ale stačí.
  • Při svrchním oblečení dbejte na to, aby bylo nepromokavé, nejlépe vodě odolné a s dostatečným vodním sloupcem. Někdy stačí i 3000 g/m²/24hod, ale pokud můžete, volte raději vyšší čísla.

Náš tip Při koupi nevybírejte jen podle značky. Na našem trhu existuje mnoho výrobků od výrobců, kteří nejsou zcela známí, ale jejich výrobky jsou vysoké kvality a za přijatelnější ceny. Před koupí doporučujeme udělat si přehled těch, které jsou nejprodávanější.

Jídlo a pitný režim

U menších dětí není třeba zapomínat na stravování. Přestože pravděpodobně budete mít v plánu zastávku v místním hostinci, nikdy nevíte, co se po cestě může stát. Proto mějte vždy u sebe nějakou zdravou drobnost, ideálně ovoce, kterým rychle nasytíte hladové krky. U ovoce je třeba myslet i na to, že některé druhy jsou měkké a mohou se vám v batohu zmáčknout či jinak poškodit. Ideální jsou dostatečně tvrdá jablka.

Dostatek tekutin je především v létě alfa omega skvělého výletu. Mějte vždy u sebe dostatek vhodného pití, ideální jsou minerálka nebo čistá voda.

Při procházkách na podzim nebo v zimě potěší promrzlý organismus horký čaj v termosce.

Dobrá rada nad zlato:

  • Opatrný buďte u sladkostí, dobře si prohlédněte, co balíte. Mít rozpuštěnou čokoládu nebo rozdrcenou sušenku v batohu není zrovna to, co chcete na výletě řešit.
  • Při jídle i při pití vyzkoušejte různé energetické tyčinky nebo nápoje. Kromě toho, že dobře chutnají, rychle dodají tělu potřebnou energii pro bezproblémové zvládnutí každé trasy. Nejsou ale vhodné pro nejmenší děti.

Náš tip Myslete vždy na ekologii a obaly nevyhazujte leckde. Všechny si je odkládejte do jednoho k tomu určeného obalu a vyhoďte je společně až po skončení výletu. Nic vás to nestojí, ale dobrý pocit je nepostradatelný. Navíc takto vychováte své děti i k úctě k přírodě.

Opalovací krém

Nejen v létě se můžete při pobytu v přírodě nechtěně opálit. Někdy je třeba se natřít hned, jindy mějte vhodný opalovací krém pro každý případ s sebou. Pro děti mějte na mysli potřebu vyššího opalovacího faktoru, v tomto případě zbytečně neriskujte a volte faktor 50 nebo 50+.

Dobrá rada nad zlato:

  • Zejména u nejmenších dětí myslete na to, že jejich pokožka je citlivá. Proto si řádně prostudujte jaký opalovací krém používáte a zda je opravdu vhodný pro kůži vašeho dítěte, především jedná-li se o světlý druh kůže.
  • Myslete také na to, že intenzita slunečního záření je různá. Jinak na vaši i dětskou pleť působí slunce na horách a jinak v lese.

Náš tip Pokud vyvíjíte zvýšenou pohybovou aktivitu, potíte se. Krém nemusí být až tak efektivní a je třeba se natírat častěji. Důvod? Ochranný film vytvořený krémem se obnoví a vaše pokožka bude dostatečně dlouho chráněna.

Cyklovozíky jsou záruka pohodlí a bezpečnosti

Existují dva druhy cyklovozíků: pro 1 nebo 2 děti. Vozit se v nich mohou děti od 9 měsíců do přibližně 6 let.

Pro nejmenší děti jsou určeny miminkovníky, ve kterých lze bezpečně připoutat i ty nejmenší ratolesti.

Cyklovozík však můžete využít nejen k tahání za kolem, ale také jej můžete tlačit při bruslení nebo běhání.

Některé druhy se prodávají také jako náhrada za kočárek. Základem je, aby měla obuta nafukovací kola a ve výbavě spolehlivé brzdy. Zkontrolujte také bezpečnostní prvky, tedy reflexní plochy, fólie, odrazná sklíčka nebo vlajku, díky které budete viditelní i z větší vzdálenosti.

Při koupi si také ověřte, zda je připojení cyklovozíku bezproblémové, rychlé a především bezpečné.

Dobrá rada nad zlato:

  • Při výběru cyklovozíku se dívejte na kvalitu provedení, stabilitu, pohodlí, bezpečnostní výbavu a v neposlední řadě na doplňky.
  • Cyklovozíky Taxxi splní všechny tyto nároky, výrobce má ve své nabídce modely pro 1 i pro 2 děti, všechny mají velká okna pro maximální zážitek.
  • Samozřejmostí je dostatečný zavazadlový prostor, což se bude hodit pro každý výlet, některé typy této značky mají prostor až 40 litrů.

Náš tip K výbavě je možnost dokoupit pár skvělých doplňků. Jsou to například clony na okna, pláštěnka, nebo praktický organizér a nosič na láhve, který oceníte zejména při tlačení.

Právě dostatečný zavazadlový prostor je pro doplňky důležitý!