4 tipy na skvělé recepty s rýží

4 tipy na skvělé recepty s rýží>
Jako příloha je rýže velmi oblíbená, výborně se hodí jak k masu, zelenině, tak k přípravě na sladko s ovocem nebo jen ochucená skořicí. Dětem ji do jídelníčku můžete zařadit po 6. měsíci. Jedná se o výživově velmi bohatou potravinu. Neloupané rýžové zrnko totiž obsahuje vodu, cenné bílkoviny, tuk, škrob, celulózu a celou škálu vitaminů ze skupiny B. Domovem rýže je tropická jižní Asie a vedle pšenice a žita je právě rýže nejdůležitější obilovinou světa. Nejhodnotnější je přírodní hnědá rýže tzv. natural. Loupaná rýže je zbavena povrchových vrstev obsahující minerály a vitamíny skupiny B. Ve zbylém zrnu je velký obsah sacharidů a malé množství bílkovin. Střední cestou je tzv. rýže parboiled, která má zachováno 80 procent cenných živin.

Jak rýži malým strávníkům připravit, aby ji neodmítali?

Broskvový rýžový pudink s meruňkou a skořicí

https://youtu.be/XWWnKEjPSHU

Meruňkovo – rýžový biopudink (od 6. měsíce)

Suroviny: ½ hrnečku biorýže, 1 a ½ hrnečku kojenecké vody, 2 až 3 meruňky (mohou být i kompotované), trocha mateřského nebo kojeneckého mléka Postup: Rýži důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a v kojenecké vodě uvařte doměkka. Po odstavení ji rozmixujte ponorným mixérem na hladkou kaši, přidejte vidličkou rozmačkané meruňky, trochu mateřského nebo kojeneckého mléka a důkladně promíchejte.

Hovězí maso s rýží natural

(od 12. měsíce) Suroviny: kousek libového hovězího masa, špetka mletého kmínu, cca 250 ml kojenecké vody, ½ hrnečku pomleté rýže natural, 1 mrkev, hrst hrášku, kousek cukety, hrst nastrouhaného tvrdého sýra, špetka petrželky. Postup: Maso nakrájejte na velmi malé kousky, podlijte kojeneckou vodu, ochuťte špetkou mletého kmínu a uvařte doměkka. Když je maso téměř uvařené, přidejte pomletou rýži natural a nadrobno nakrájenou zeleninu. Povařte, v případě potřeby ještě podlijte kojeneckou vodou. Nakonec posypte petrželkou a nastrouhaným sýrem.

Brokolicovo – mrkvové pyré s rýží

(od 6. měsíce) Suroviny: 2 až 3 růžičky brokolice, 1 menší mrkev, cca 150 ml mateřského nebo kojeneckého mléka, 2 až 3 polévkové lžíce kojenecké rýžové kaše, 2 až 3 kapky olivového oleje, cca 100 ml kojenecké vody a 1 vařený vaječný žloutek. Postup: Brokolici omyjte, mrkev oloupejte a najemno nastrouhejte na plastovém struhadle. Poduste v troše kojenecké vody doměkka, přidejte uvařený vaječný žloutek a vidličkou rozmačkejte na kašičku. Mateřské nebo kojenecké mléko smíchejte s rýžovou kaší a přimíchejte k zelenině. Na závěr přidejte 2 až 3 kapky olivového oleje.