Rozvíjíme jemnou motoriku

Rozvíjíme jemnou motoriku>
Ačkoli by se to nemuselo na první pohled zdát zřejmé, věřte, že vývoj hrubé motoriky (obratnosti) úzce souvisí s vývojem motoriky jemné. Vzpomeňte si, že dítě zpravidla vysloví své první slůvko v době prvních krůčků a v době, kdy začíná více mluvit a lépe artikulovat, začíná kreslit…

Jak správně rozvíjet jemnou motoriku rukou?

  • Manipulování s věcmi
Děti milují rozebírání, skládání a opětovné rozebírání, a to bez ohledu na věk. Čím jsou předměty menší, tím větší obratnost ruky vyžadují. Mezi nejlepší hračky pro nácvik jemné motoriky rukou patří hlavně ty z přírodních materiálů, jako je dřevo, textil nebo kov, a to hlavně z důvodu, že jsou na dotyk zajímavější než hračky plastové. Hračky pro nejmenší CZ Dítě může rozvíjet jemnou motoriku i při domácích pracích, např. přebírání knoflíků podle barev a tvarů, třídění tatínkových šroubů a matiček…
  • Práce s papírem
Papír je vděčný „kamarád“, protože nabízí tolik možností, jak s ním pracovat. Děti zpravidla přitahují hlavně nůžky a lepidlo. Mohou papír skládat nebo trhat – ano, i to k rozvoji přispívá. Kupte dětské nůžky s kulatou špičkou a dovolte dítěti s nimi pracovat. Tip od maminky motorika
  • Práce s textilem 
I textil je vhodný pro zpracování malýma ručičkama. Děti mohou nastříhat různé kousky látky a lepit z nich koláž na čtvrtku.
  • Zpracovávání přírodních materiálů
Příroda vám poskytne celou řadu možností – můžete navlékat jeřabiny, z kůry postavit domeček, na podzim z listů vytvořit draka nebo listy z jedné strany obarvit vodovkami a otiskovat je na papír. Při troše fantazie můžete spolu s dětmi vytvořit z obyčejné makovice krásnou panenku.
  • Zpracovávání potravin
Pravda, říkáme dětem u oběda, že jídlo není na hraní, ale občas neuškodí udělat výjimku. Může např. navlékat nastříhaná brčka, koření nebo těstoviny na provázek. Z koření, těstovin, mouky apod. můžete vytvářet zajímavé obrázky… Možností je opravdu mnoho!
  • Modelování
Upřímně při představě modelíny zašlapané v koberci nebo zapatlané v sedačce nejsem zrovna nejšťastnější, a pokud na tom jste stejně, pak se zkuste podívat po jiném materiálu, jako je modurit nebo třeba vizovické těsto.
  • Malování a kreslení
Vyzkoušejte s dětmi různé techniky od pastelek přes voskovky až po temperky. Každá technika vyžaduje zapojení jiných svalů ruky a tím se dítě připravuje na budoucí nácvik psaní.