Rodičovská v roce 2018 - přehled nejdůležitějších změn

Rodičovská v roce 2018 - přehled nejdůležitějších změn>
Jste těhotná a v roce 2018 budete řešit mateřskou a rodičovský příspěvek? Přichystali jsme pro vás seznam změn, který vám usnadní orientaci. Na co se zaměřit? A jaké jsou novinky, které přispějí k větší pohodě při péči o děťátko?

Rodičovská až 32 000

Rodičovský příspěvek navazuje na peněžitou pomoc v mateřství a jeho celková výše je vždy 220 000 korun (kdo nárok na mateřskou nemá, pobírá rodičovský příspěvek rovnou). Liší se jen možnosti, jak může být vyplácen, přičemž nejvyšší možná měsíční rodičovská je dnes 11 500 korun. V roce 2018 však nastane změna a bude možné čerpat ho až do výše 32 000 korun měsíčně. Stále však platí, že maximální výše nesmí přesáhnout 70 % vyměřovacího základu - zjednodušeně tedy hrubé mzdy. Tato výhoda je tedy podstatná zejména pro ženy, které měly před narozením dítěte v zaměstnání vysoké příjmy. Volba výše příspěvku celkově nebude svázána tolika pravidly a nově si budou moci zvolit vyplácení částky až 7 600 korun také studenti či nezaměstnaní rodiče, kterým nelze stanovit vyměřovací základ. Výši měsíčního příspěvku také bude možné jednou za čtvrt roku upravit.

Bohatší vícerčata

V roce 2018 budou mít radost rodiče vícerčat! Zatímco v minulosti pobírali stejný příspěvek jako rodiny s jedním dítětem, od 1.1.2018 se zvýší. Nově je tedy při narození dvou a více dětí příspěvek 330 000 Kč. Ačkoli to není dvojnásobek, určitě je to pozitivní změna. Pozor - pokud máte vícerčata a příspěvek 220 000 Kč jste si už vyčerpali, ale zároveň jsou vaše děti ještě stále mladší čtyř let, vznikne od 1. ledna 2018 nárok na "dodatečný" rodičovský příspěvek ve výši 110 000 korun. Jen si nezapomeňte podat žádost.

Vyšší příspěvek na dítě

Přídavek na dítě je dlouhodobá sociální dávka a maminky ji mohou čerpat až do 26 let věku dítěte. Nový zákon i v tomto směru přináší novinky. Od ledna 2018 na přídavek na dítě dosáhne víc rodin (nárok budou mít rodiny s příjmy do 2,7násobku životního minima) a tam, kde alespoň jeden rodič pracuje nebo čerpá vybrané dávky nahrazující pracovní činnost, se bude přídavek na dítě vyplácet ve zvýšené částce.