Recepty pro děti od 6. měsíce

Recepty pro děti od 6. měsíce>
Ať už jste se rozhodla, že nebudete kupovat hotové příkrmy nebo jen prostě chcete oživit jídelníček vašeho zlatíčka, máme tu pro vás další tipy na dobrůtky pro naše nejmenší.

Hustá zeleninová polévka

(od ukončeného 6. měsíce, nekojené dítě od ukončeného 4. měsíce) Suroviny: 1 brambora, 1 mrkev, 1 petržel, několik růžiček brokolice a několik růžiček květáku, kojenecká voda, 1 lžička olivového oleje, petrželová nať Postup: Očištěnou mrkev, bramboru a petržel pokrájíme na malé kousky, přidáme růžičky květáku a brokolice a vaříme v kojenecké vodě. Uvařenou zeleninu rozmixujeme a přidáme lžičku oleje. Pro obměnu můžeme do polévky přidat mateřské nebo kojenecké mléko.

Špenátová polévka s vaječným žloutkem

(od ukončeného 6. měsíce) Suroviny: čerstvé nebo mražené špenátové listy, 2 brambory, 1 uvařený vaječný žloutek, 1 lžička olivového oleje Postup: Špenátové listy vaříme ve vroucí vodě cca 5 minut. Uvaříme brambory, do vody, ve které se vařily, přidáme hotový špenát a všechno rozmixujeme na hladkou krémovou polévku. Přidáme rozmačkaný uvařený vaječný žloutek a lžičku olivového oleje. Zamícháme.

Červená řepa s bramborami

(od ukončeného 6. měsíce) Suroviny: půlka červené řepy, 3 brambory, kojenecká voda, 1 lžička olivového oleje, 2-3 lžičky mateřského nebo kojeneckého mléka Postup: Očištěnou červenou řepu a brambory pokrájíme na malé kostky a umyjeme. Řepu vložíme do vařící vody, přikryjeme a uvaříme do poloměkka. Potom přidáme brambory, přilijeme malé množství vody na doplnění a dovaříme, vodu scedíme a brambory společně s řepou rozmixujeme. Přidáme lžičku olivového oleje, mateřské nebo kojenecké mléko. Podobně můžeme připravit i špenátové pyré z hlávkového salátu.

Zapékaný květák

(od ukončeného 6. měsíce) Suroviny: 1 mrkev, 1 brambora, 2 lžičky květáku, 1 vaječný žloutek, 1 lžička olivového oleje Postup: Mrkev a bramboru očistíme a nastrouháme. Květák nakrájíme na kousky a vše povaříme cca 15 minut. Po uvaření přidáme olivový olej a vaječný žloutek, vše promícháme. V zapékací míse pečeme 20 minut při 180°C.