Lifestyle, Recepty

Recept na skvělou domácí játrovou paštiku

Paštika je jedna ze skvělých možností co si dát k snídani nebo svačině. Sehnat však dobrou, bez všech “moderních vymožeností” jako jsou různá éčka, případně mouka nebo škrob je ale téměř nemožné. Udělejte si domácí paštiku! Není to vůbec těžké a navíc s ní můžete kouzlit podle vlastní chuti.Ukážeme si, jak na to.

Poměr základních surovin:

  • 1 kg tučnějšího bůčku
  • 0,5 kg vepřových jater
  • 0,25 kg cibule

Pokud chcete paštiku masovější, dejte jater jen čtvrt kila. A to je vše, ostatní záleží na vás…

A tady je kompletní základní recept:

  • 1 kg tučnějšího vepřového bůčku
  • ½ kg vepřových jater
  • ¼ kg cibule
  • asi 5 stroužků česneku
  • asi 2 lžičky tymiánu
  • asi půl lžičky mletého nového koření
  • asi půl lžičky drceného kmínu
  • sůl
  • pepř
  • sádlo
  • vývar

Z tohoto množství získáte přibližně 6 malých skleniček od majonézy.

Postup

Bůček den předem zbavíme kůže, nakrájíme na menší kousky, naložíme do koření podle chuti a necháme do druhého dne odležet v lednici.

rsz_p1030250 (1)

 

Druhý den podlijeme lehce vodou, přidáme kousek sádla (nebojte se, určitě budete sádlo ještě přidávat) a pečeme doměkka cca 1,5 hodiny na 160 stupňů. Bůček pečte přiklopený, nesmí se vám opéct, šel by pak špatně umlít.

Než bude bůček pečený nakrájejte cibulku a opečte ji na sádle dozlatova. Pak ji umelte spolu se syrovými játry.

Upečený bůček ještě horký umelte. Je důležité, aby byl ještě teplý. Kdybyste přidávali sádlo, aby se rozpustilo. Do směsi nalijte i výpek. Hrubost mletí volte podle vlastních preferencí. Aby byla paštika jemná, je třeba ji umlít i třikrát. Můžete použít i klasický, nebo ponorný mixér, ale pozor na přehřátí – takto paštiku zpracovávejte spíš po menších dávkách.

Pomletý bůček pak smíchejte s játry a cibulkou. Pokud je paštika moc hustá, nařeďte jí přidáním sádla nebo vývaru. Ideální konzistence je asi jako hustší těsto na bábovku, aby pak šla dobře namazat. Směs ochutnejte a dochuťte.

Skleničky naplňte cca do tří čtvrtin – ne víc, aby vám paštika nevytekla, dobře zavíčkujte, vlože do hrnce a zavařujte hodinu a půl. Pak skleničky vyndejte a nechte vychladnout.

Domácí paštika recept

Jak dlouho vydrží?

Takto zavařená paštika vám nenačatá vydrží i půl roku, načatá v ledničce asi týden. Nejlepší je, že si můžete hrát. Přidejte jiné bylinky, vynechte česnek, vmíchejte sušená rajčata v oleji, ořechy, brusinky, hrušky, nebo jiné ovoce…fantazii se meze nekladou. A jako bonus budete vědět, že v paštice není nic špatného a můžete jí s klidným svědomím nabídnout i svým dětem.

Předchozí článekDalší článek
Veronika Vašáková
"Jsem multifunkční žena snažící se zvládnout požadované role společnosti – manželka a hlavně máma, která ač je tím vším na 1000% a ráda, má i své potřeby a koníčky."

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *