První příkrmy - jak na to?

První příkrmy - jak na to?>
Období, kdy jste dopovali svého drobečka výhradně mateřským nebo kojeneckým mlékem, se pomalu blíží ke konci. Děťátko pomalu začíná nakukovat do vašeho talíře a ukazovat prstíčky na vaše kuře a zeleninku. A tak začínáte přemýšlet - je to už opravdu tady? Máte pomalu začít s prvními příkrmy? Kdy a jak se do tohoto dobrodružství pustit a co svému drobečkovi nabídnout?

Správné načasování

Každé děťátko je individuální a proto je na vás, kdy představíte tomu svému drobečkovi první nemléčné pokrmy. Dětičky jsou většinou připraveny na první příkrmy mezi 4. až 6. měsícem. Dovršením 6. měsíce by nemléčná strava měla být pevnou součástí jejich jídelníčku. Zavedením tuhé stravy váš drobeček také automaticky nezapomene na mateřské nebo kojenecké  mléko. Toho se nemusíte bát Začít můžete zejména ráno a dopoledne, 1 až 2 x denně. Pokud byste čelili nějaké nepěkné alergické reakci nebo potížím s bříškem, máte celý den na vyřešení. Nenačasujte si první pokusy s příkrmy na večer. Pokud by se děťátko necítilo dobře, narušil by se tak zbytečně jeho spánkový režim.příkrmy

Znaky, že je děťátko připraveno:

  • Hlavičku umí udržet pěkně vzpřímeně.
  • Roste u něj chuť na jídlo a zájem o to, co baští.

Vystrojte se správnou výbavičkou

A009006-36612761410321Co budete potřebovat?

Začněte opatrně

Začátky jsou, jak už to bývá, pomalé a ostýchavé. Vaše děťátko může první dny sníst jen pár lžiček příkrmu. Nezoufejte a jednoduše děťátko dokrmte mlékem. Někdy je potřeba více pokusů, dokud si váš drobeček nezvykne na novou chuť a způsob krmení lžičkou. Váš drobeček má před sebou spousta let, kdy bude papat klasické jídlo. Takže opravdu není kam spěchat. Ať už podáváte bramborové pyré nebo mrkev, všechny první příkrmy by měly být poctivě rozmačkané. Konzistence by měla být 100% hladká. Z lžičky by příkrm měl doslova kapat. Teprve později přejděte ke hustší konzistenci. Nádobí SkipHop

Mimo jiné vás čeká i ... nepořádek!

Dětičky nejsou milovníci kultivovaného stolování, takže buďte připraveni na to, že jídlo bude všude. Na podlaze, na stěnách, na židli. Na vás i vašem drobečkovi. Děťátko si bude zpočátku pouze zvykat na nový způsob krmení - lžičkou. Potrava mu může z úst opakovaně vytéct. Při krmení se snažte "propašovat" příkrm hlouběji do úst vašeho děťátka, na druhou polovinu jazyka. Zjednodušíte mu tak polykání.

Pravidlo 4 dní

Neskákejte z jedné chuti na druhou. Představte děťátku 1 konkrétní jídlo a vyčkejte minimálně 2 až 3 dny. Mnoho rodičů si pochvaluje "pravidlo 4 vyčkávacích dní". Po zavedení nového příkrmu tak sledujte doprovodné reakce děťátka. Jestli náhodou nenásledují průjmy, zvracení nebo vyrážky. Steaky, humry, tiramisu ... to všechno zní lahodně. Ale prozatím byste měli začít jednoduchým, zdravým výběrem. Během prvních měsíců byste měli děťátku z příkmů nabídnout:
  • Zeleninu. Je zdravá, výživná a nízkoalergenní. Začněte žlutou a oranžovou barvou (sladké brambory, mrkev) a pokračujte mírně výraznější chutí zelené barvy (hrášek, brokolice, cuketa, květák).
  • Maso a ryby. Například kuřecí, jehněčí, krůtí. Důležitý zdroj bílkovin, železa a mastných kyselin. Představte ho svému děťátku přibližně v 7. - 8. měsíci. Doporučené množství se pohybuje od 20 do 35 gramů denně (2 lžíce).
  • Ovoce. Chutné, sladké, lehce stravitelné. Začněte třeba rozmačkanými banány nebo "jablečno-broskvovo-hruškovou" výživou.
  • Cereálie. Především lehce stravitelné druhy (rýže, ječmen, oves), zředěné s mateřským nebo kojeneckým mlékem.
  • Vejce. Pouze žloutek (bílek je nebezpečný kvůli alergenům). Přibližně v 7. - 8. měsíci.
Do 1. roku se vyhněte zejména potravinám, které by mohly zbytečně vyvolat první potravinové reakce, jako:
  • oříšky
  • čokoláda
  • vaječné bílky
  • med
  • kravské mléko
  • citrusové ovoce

Proč jsou tak oblíbené příkrmy v lahvičkách?

  • Některé maminky se v kuchyni prostě cítí nesvé a vaření jim zrovna nevoní. Ale i proslulé kuchařky si "lahvičkové" příkrmy oblíbili.
  • Příkrmy v lahvičkách obsahují vhodnou skladbu kvalitních surovin a množství přidaných ingrediencí.
  • Jsou praktické, snadno dostupné a vybrat si můžete z opravdu široké nabídky.
  • Nemusíte je skladovat v ledničce.
  • Jsou vhodné na cestování.
  • V lahvičkách najdete množství chutí! Často více, než používáte běžně doma v kuchyni...

Vybrané příkrmy v lahvičkách jsme pro vás otestovali - mrkněte se. 

[embed]https://youtu.be/3H3JAHKBwOY[/embed]

Jak postupovat?

Začněte zeleninovými, později zelenino-masovými příkrmy. Po 1. měsíci můžete nahradit 1 mléčné jídlo - nejlépe oběd - výhradně masozeleninovým příkrmem. Když už váš drobeček bez problémů zvládá zeleninku i masíčko, můžete mu představit ovocné, rýžové a cereální příkrmy. Postupně jimi můžete nahradit ranní i večerní porci mléka.

Líbí se vám výrobky v článku?

BABYMOOV Plastová přenosná židlička Compact Seat, Green