První pomoc, když rostou zoubky? Hryzátko!

První pomoc, když rostou zoubky? Hryzátko!>
Prořezávání zoubků je náročným obdobím nejen pro rodiče, ale hlavně pro děti. Dásničky jsou oteklé, vznikají drobné ranky, děti jsou mrzuté a snaží se nacpat do pusinky cokoli, co jim přijde pod ruku. Urychlit růst prvních zoubků neumíme, ale poradíme vám, jak dětem ulevit od bolesti a napětí v dásních. Zaručeně každý se s ním někdy setkal, jen možná nevěděl, k čemu přesně slouží, dokud se nestal rodičem. „Hryzátko“ nebo chcete-li nespisovně označované jako „kousátko“ je neuvěřitelně šikovná věcička, která dokáže zmírnit doprovodné projevy prořezávání zoubků. Při procesu posouvání zoubků směrem ven dáseň otéká a rudne. Jedná se o modřinky – podlitiny, které vznikají v důsledku toho, jak se zub tlačí ven a před sebou má malé množství nahromaděné krve. Dětské tělíčko se tomuto procesu obvykle brání horečkou, což jen umocňuje podrážděnost dítěte. První zoubky, které na vás z dětské pusinky vykouknout budou pravděpodobně střední řezáky. Pozor, bývají dost ostré.

Co kousátko umíchladici kousátko

Pomáhá tišit bolest tím, že mírní pocit napětí v oblasti čelistí a napomáhá zoubkům při jejich prořezávání. Řada kousátek má na svém povrchu drobné hrbolky, které masírují dásně, zmírňují tlak a vyvolávají slintání, které působí preventivně proti zubnímu kazu. Jedno takové kousátko s hrbolky pro vás otestovala Alena. Podívejte se >> Ideální volbou mohou být tzv. vodní kousátka, která jsou naplněná destilovanou vodou. Vložte vodní kousátko do chladničky a poté je dejte dítěti, pocítí okamžitě neuvěřitelnou úlevu. Chlad totiž jak je obecně známo zmírňuje překrvení a zabraňuje zánětům.

Podle čeho vybírat

V současné době byste rozhodně neměli mít problém jakékoli kousátko zakoupit. Na trhu jsou rozmanité typy, které se od sebe liší tvarem, velikostí, barvou, tvrdostí, ale i účelem, pro který jsou určeny. Některé mají tvar kroužku, ty slouží k tomu, aby mělo dítě co žvýkat. Jiný typ může být naplněn gelem nebo, jak jsme výše popisovali, destilovanou vodou. Taková kousátka mají primárně chladit oteklé dásně. S kousátky se můžete setkat i na hračkách či chrastítkách, takže záleží skutečně jen na vás, které zvolíte. včelička bright starts Při výběru kousátka se ale neřiďte jen líbivým provedením, ale také materiálem. Rozhodně nepořizujte kousátka bez atestu někde na tržnici či staré typy vyrobené z PVC, jež obsahují změkčovadla. Kousátko musí být vyrobeno z pevného, kvalitního a zdravotně nezávadného materiálu. V žádném případě nedávejte dětem ke kousání cokoli ze dřeva. Dřevo je jako materiál nestálé, mohlo by se rozštěpit a dítě by se mohlo velmi snadno poranit.

Upozornění na závěr

V tomto období musíte být opravdu velmi ostražití, protože děti v době prořezávání zoubků strčí do úst úplně všechno a velmi snadno by mohlo dojít k velkému neštěstí – udušení, zaskočení či spolknutí nevhodného předmětu. Dávejte proto dobrý pozor, co kde necháváte položené a kam vaše zlatíčko dosáhne. A ještě jedna rada – dobře si schovávejte mobilní telefony, co víme, tak na reklamacích neuznávají poškození vlivem naslintání do přístroje