Průvodce těhotenstvím: 3. týden

Průvodce těhotenstvím: 3. týden>

V tomto týdnu dochází k uhnizďování oplodněného vajíčka v děložní sliznici a začínají se tvořit první dvě buněčné vrstvy. S miminkem to zatím nemá moc společného, protože zárodek má jen asi milimetr. Nicméně teď začíná to pravé těhotenství!

Třetí týden je vlastně tím zlomovým – dochází ke spojení vajíčka se spermií.

Ve vašem těle se zvyšují hladiny estrogenu a progesteronu. Tyto hormony se tvoří ve vašich vaječnících a pro vývoj embrya jsou nesmírně důležité. Ovlivňují sliznici dělohy, vyvolávají její těhotenskou přestavbu tak, aby se v ní vajíčko dobře uhnízdilo a mohlo zdárně pokračovat ve svém vývoji a nemohlo být vypuzeno.

Už se zabydluje

Vajíčko se v děloze pevně uhnizďuje zhruba 13 dní. Jakmile se shluk buněk (tzv. blastocysta) zabydlí ve vaší děloze, jeho část, která se vyvine v placentu, začne produkovat těhotenský hormon hCG (lidský choriový gonadotropin), který zastaví činnost vaječníků, aby už dál neuvolňovaly vajíčka. HCG je hormon, který má na svědomí pozitivní výsledek těhotenského testu; do konce tohoto týdne byste si měla test udělat a objevit dvě čárky. PPokud je váš test negativní a stále se ještě neobjevila menstruace, zkuste to za pár dní znovu.

Malý zázrak

Miminko je vlastně zatím jen zárodkem v mikroskopické fázi, přesto se v embryu začínají tvořit první orgány a orgánové soustavy. Jako první je nervová soustava a následuje srdíčko. V tuhle chvíli, pokud nejste opravdu velmi citlivá, nebo těhotenství neočekáváte, ještě asi netušíte, že jste v jiném stavu, ale velmi brzy se začnou dostavovat první příznaky. Během prvních 13 týdnů, tedy v prvním trimestru, na vás těhotenství ještě vidět nebude, přesto to pro vás bude období velmi náročné. Ve vašem těle probíhají již nyní zásadní změny.

Mezitím se kolem vašeho „miminka“ začíná v dutině shromažďovat plodová voda, ze které se později vytvoří plodový vak. Tato tekutina bude vaše dítě v následujících týdnech a měsících chránit před vnějšími vlivy. V současnosti embryo přijímá kyslík a živiny (a zbavuje se odpadu) pomocí jednoduché oběhové soustavy, tvořené mikroskopickými tunely, které spojují vaše miminko s cévami děložní stěny. Placenta nebude do konce příštího týdne vyvinutá natolik, aby převzala tento úkol.

Chce to změnu

Pokud jste se dosud nepřemýšlela o úpravě jídelníčku nebo nějakých potravinových doplňcích, je nejvyšší čas s tím něco udělat. Podle nejnovějších průzkumů můžete zdraví svého dítěte ovlivnit už v takto raném věku, a to až z 80  procent. Jedná se zejména o výživu, kterou „posíláte“ dítěti během celého těhotenství. Uvědomte si, že jako matka můžete velmi zásadním způsobem ovlivnit vývoj svého dítěte. Pokud si nevíte rady, obraťte se na odborníky.