Průvodce těhotenstvím: 2. týden

Průvodce těhotenstvím: 2. týden>

V tomto týdnu dochází k ovulaci, a je velmi pravděpodobné, že se vám povede otěhotnět. Stejně jako během prvního týdne těhotenství (dle výpočtů lékaře), ještě stále nejste ve skutečnosti těhotná, ale už můžete vytvářet ideální podmínky pro početí a pozitivním způsobem ovlivnit budoucí zdraví vašeho dítěte.

v prvním díle našeho seriálu o těhotenství jsme psali, že předpokládaný termín porodu se počítá od prvního dne poslední menstruace. To v praxi znamená, že druhý týden je čas ovulace a konečně i samotného početí, které však probíhá na mikroskopické úrovni. Jak asi správně tušíte, vše začíná ovulací, pokračuje oplozením a následným dělením oplozeného vajíčka, které putuje do dělohy. Pokud se podaří „setkání“ spermie a vajíčka, vznikne jediná buňka tzv. zygota, která obsahuje genetickou informaci obou rodičů. A nový život může směle začít!

Početí a genetika

Buňka – zygota má 23 párů chromozomů (tj. 46 celkem) stejně jako dospělý člověk, přičemž polovina chromozomů vždy pochází od jednoho z rodičů. Tyto chromozomy obsahují veškeré informace potřebné pro vytvoření unikátního jedince, který bude sdílet vlastnosti obou rodičů. Zjistit, kdy u vás ovulace probíhá, můžete několika způsoby:

  • Pomocí měření bazální teploty v pochvě. Měření se provádí každý den, kromě dní menstruačních.
  • Pokud máte pravidelný menstruační cyklus, můžete si plodné dny vypočítat. Délku cyklu vydělte dvěma a získáte den ovulace.
  • Kontrola děložního hlenu. Před ovulací řídne, mění se a je bezbarvý, zatímco v neplodné dny je hustý a lepkavý.
  • Sledování děložního čípku. V období neplodných dní je čípek tvrdý a nízko položení. Během období ovulace měkne a posunuje se směrem nahoru.
  • Některé ženy (zhruba 25 %) pociťují při ovulaci menší bolest v podbřišku.

Co se děje ve vašem těle?

Měla byste se cítit dobře, vaše menstruace skončila. V tomto týdnu těhotenství začíná v děloze narůstat nová prokrvená sliznice a děloha se připravuje na přijetí oplozeného vajíčko, které zatím dozrává ve vaječníku. Nejste ničím omezována a můžete se věnovat všem svým oblíbeným aktivitám. V tuto chvíli ještě netušíte, že byste mohla být těhotná. Pokud těhotenství plánujete, jezte zdravě a užívejte doplňky stravy s potřebnými vitamíny. Nezapomínejte ani na kyselinu listovou, která je nezbytná pro vývoj nervové trubice vašeho dítěte a pro jeho nervový systém.

Jak roste miminko ve 2. týdnu

Ještě stále nemluvíme o miminku jako takovém. Nicméně v tuto dobu se jeden z rostoucích folikulů s vajíčkem ve vaječnících začíná odlišovat od ostatních, roste rychleji a postupně se vyklenuje jako puchýřek nad povrch vaječníku. Má v průměru až 2 cm, uvnitř je dutinka vyplněná tekutinou a vajíčko, které má velké jádro. Je to největší buňka lidského těla. Kolem 14. dne vašeho cyklu folikul praská a vajíčko je vyplaveno k vejcovodu.