Průvodce těhotenstvím: 1. týden

Průvodce těhotenstvím: 1. týden>

Jaký význam má správná životospráva před početím i krátce po něm, tedy v prvním týdnu těhotenství? Co se děje ve vašem těle? Jak se vyvíjí vaše miminko?

Právě první týden bývá považován za ten poslední, kdy jste menstruovala před samotným početím. Slouží to k snadnějšímu výpočtu termínu porodu – vypočítává se od 1. dne vaší poslední menstruace, ačkoli vaše dítě ještě nemohlo být tou dobou fakticky ještě počato.

K oplodnění vajíčka spermií ve skutečnosti dojde pravděpodobně ke konci takto stanoveného 2. týdne těhotenství.

POZOR! V tomto prvním týdnu těhotenství a prakticky i v téměř celém následujícím týdnu se o skutečné těhotenství vlastně nejedná. Ve vaječníku začíná teprve vajíčko dozrávat, což je zatím „jen“ potenciální základ samotnému miminka.

Pečujte o své zdraví

V současné době jsou budoucí maminky čím dál více upozorňovány, aby dbaly na své zdraví a správnou životosprávu ještě před samotným početím, ne až v době, kdy už těhotné jsou. Můžete tak významným způsobem podpořit dřívější početí a zároveň tak vytvoříte vhodné podmínky pro prvotní buněční vývoj svého dítěte. Vliv zdravého životního stylu byl prokázán tzv. Nutričním programováním v raném věku.

Podle nejnovějších studií se ukazuje, že jen 20 % budoucího zdraví vašeho dítěte je ovlivňováno vaší genetickou výbavou. Téměř 80 % zdraví dítěte je totiž ovlivněno vnějšími faktory. Velmi zajímavé je, že výživa, kterou dítě přijímá během těhotenství a prvních tří let svého života, tedy ovlivňuje to, jak se jeho geny pro budoucí život naprogramují.

Doplňky výživy

Že jste zatím žádné doplňky pro těhotné nezačala užívat? Nevadí, každopádně právě teď nastal ten správný čas tím začít. Nechte si poradit, nicméně vždy by měly doplňky obsahovat kyselinu listovou. Jedná se o významnou látku, kterou bude vaše dítě později potřebovat pro správný vývoj nervové trubice. Ideální množství kyseliny listové je 0,4 mg denně. V prvním trimestru byste měla zvýšit její příjem až na 0,8 mg. Další vhodné vitamíny vám rovněž pomohou vytvořit ty nejlepší podmínky pro zdárné početí.

Jak roste „miminko“?

Už v úvodu jsme si vysvětlili, že se ještě o miminko nejedná. Přibližně šestý den cyklu začne ve vajíčku dozrávat folikul, což je dutina vyplněná tekutinou, obsahující vajíčko. V obou vaječnících je takových folikulů velké množství, každý měsíc dozraje a uvolní se zpravidla jen jedno vajíčko, obvykle střídavě z levého a pravého vaječníku.