Průvodce těhotenstvím: 9. týden

Průvodce těhotenstvím: 9. týden>

Spolu s devátým týdnem se vaše těhotenství přesouvá do třetího lunárního měsíce. Zatímco fakt, že čekáte miminko, víte nejspíš jen vy a váš lékař, ve vašem těle se dějí úžasné zázraky. V příštím měsíci například plod svou hmotnost až zdesetinásobí! Neuvěřitelné, že?

Valná většina maminek, pokud je to jejich první dítě, nemá nijak zvlášť viditelné bříško. Maximum změn většina žen pozoruje na prsou – jsou plnější, rýsují se žilky, na pohmat mohou být citlivá a prsní dvorec s bradavkou výrazně tmavnou. Pokud cítíte, že se prsa rychle a výrazně zvětšují, nezapomeňte se pravidelně mazat krémem proti striím nebo zvláčňujícím krémem či olejem.

Pomalu se začněte porozhlížet po těhotenském spodním prádle. Kromě toho můžete pozorovat také zvýšenou citlivost. Kde co vás rozpláče, jste emočně nestabilní, střídají se vám nálady. V tomto období, resp. mezi 8. a 11. týdnem, navíc dosahuje hladina hCG těhotenského hormonu svého vrcholu.

Vaše tělo prochází mnoha změnami

Možná si už začínáte všímat, že vám je oblečení trochu těsnější než dříve. Je to dáno tím, že dutina břišní se zvětšuje a děloha se od té doby, co jste dítě počala, zdvojnásobila! Vaše tělesná teplota neklesá pod 37°C. V ústech se vám pravděpodobně tvoří nadbytek hořkých slin. Tomuto jevu se říká ptyalismus a objevuje se v první polovině těhotenství. Nejčastěji postihuje ty ženy, které trpí ranními nevolnostmi.

Mezi typické příznaky patří tuhý jazyk, otok tváře v důsledku zvětšení slinných žláz a zhruba dvojnásobné množství hořkých slin. Pokud je to i váš případ, doporučujeme příznaky mírnit ovocem, mátou, žvýkačkami, častými malými porcemi jídla či sušenkami. Snažte se snížit spotřebu potravin obsahujících škrob a mléčné výrobky.

Cloumají s vámi hormony

Hladina hormonů stoupá, to je přirozené. Nejvíce se zvyšuje množství již existujících hormonů a dále se vylučují hormony typické pro těhotenství. Tím je například lidský choriový gonadotropin (hCG), který vylučuje placenta od chvíle, kdy se vajíčko uchytí v děloze. Hormon hCG také spouští produkci dalších hormonů, které udržují těhotenství a zabraňují spuštění menstruačního krvácení.

Vysoké hladiny dosahují také ženské pohlavní hormony – progesteron a estrogen. Oba jsou velmi důležité! Progesteron brání děložním kontrakcím, udržuje funkci placenty, zpevňuje stěny pánve a naopak pomáhá uvolnit některé vazy a svaly. Zároveň je příčinou případného pálení žáhy. Naproti tomu estrogen pomáhá na začátku těhotenství připravit děložní sliznici, podporuje zmnožení cév a žláz. Díky němu dochází ke zvětšení krevního objemu.

Mezi další hormony, které mají v těhotenství nezastupitelnou roli, patří hCS hormon. Ten je důležitý pro vývoj dítěte. Kalcitonin zase zvyšuje tvorbu vitamínu D a zabraňuje vyplavování vápníku z vašeho těla. Dále také inzulin, jenž pomáhá ukládat živiny a regulovat cukr plodu. Zapomenout nesmíme ani na prolaktin napomáhající připravit mléčné žlázy ke kojení a v průběhu porodu se uvolňuje oxytocin, který způsobuje kontrakce rozšiřující děložní hrdlo. 

Plod už začíná vypadat jako miminko

Od temene po zadeček měří zhruba 22 až 30 milimetrů, váží asi 4 gramy a pomalu se začíná podobat dítěti, nicméně stále má tvar písmene „C“. Při detailním zkoumání byste si všimli primitivního nosíku s dírkami. Vývoj nosu se dokončuje a zvedá se nad úroveň obličeje. Stejně tak se vyvíjejí i oči a přesouvají se ze stran hlavičky do středu. Stále jsou však široce otevřené. Vznikají oční panenky, čočka i sítnice a oční nerv začíná být funkční. Tvoří se základy brady i ušních boltců.

V bříšku roste do délky tenké střevo a skládá se v kličky. Vyvíjí se také pupečník, které bude až do porodu jakousi komunikační tepnou mezi vámi a vaším zlatíčkem. Nejrychleji se však nyní vyvíjejí horní a dolní končetiny. Jsou na nich patrné ohyby, na prstech se vytvářejí bříška. Na rukou se rýhy mezi prstíky ztenčují a ty jsou zatím spojeny tenkými plovacími blánami. Na nožičkách se prstíky teprve zakládají. V následujících několika dnech se vyvine základ bránice, což je hlavní dýchací sval. A ocásek? Ten již téměř zmizel a jeho zbytek zůstane dítěti jako budoucí kostrč.