Průvodce těhotenstvím: 8. týden

Průvodce těhotenstvím: 8. týden>

Zatímco na vás není těhotenství nijak zvlášť patrné, ve vaší děloze se dějí velké věci. Vaše děťátko má už vytvořené základy všech životně důležitých orgánů a je dlouhé 14 až 20 milimetrů. Pokud jste to dosud neudělala, je nejvyšší čas zajít do prenatální poradny na vyšetření.

Váhový přírůstek by ještě neměl být nijak velký. Většinou se udává maximálně 1 až 1,5 kilogramu. V případě častého zvracení však může dojít i k mírnému poklesu hmotnosti. Případný přírůstek je dán z větší části hlavně tím, že se začíná zvětšovat děloha (z původní hmotnosti 50 gramů před těhotenstvím na 900 až 1 200 gramů na konci těhotenství.) Nyní je měkčí a prosáklejší.

Nevolnosti by vás neměly omezovat

Kromě nevolností se mohou objevit poruchy spánku, můžete být tím pádem také více unavená. Zároveň se občas dostavují problémy spojené s trávením – slinění či pálení žáhy. Nevolnosti bývají mírné, obvykle po jídle a neměly by vás nijak výrazně obtěžovat. Jak už jsme naznačili v úvodu, může díky nim dojít dokonce k mírnému poklesu hmotnosti. Nejtěžší formou je časté zvracení několikrát denně. Vzhledem k tomu, že takové zvracení není vázané na jídlo, vycházejí z budoucí maminky jen žaludeční šťávy. Pokud vás časté zvracení trápí, dbejte na dostatečný přísun tekutin, aby nedošlo k dehydrataci.

Jak se bránit nevolnostem?

Mírné stupně těhotenského zvracení není třeba léčit, většinou koncem 4. měsíce samo odezní. Odborníci doporučují dříve, než vstanete z postele, sníst něco malého např. kousek banánu, piškoty nebo slazený čaj. Pokud vás trápí celodenní nevolnosti, pak jezte v malých dávkách a vyhýbejte se tučným či kořeněným jídlům. Mezi budoucími maminkami jsou také velmi oblíbené bylinné čaje proti nevolnostem, nejčastěji pak heřmánkový, zázvorový a mátový. V lékárně mají také k dostání zázvorová lízátka pro těhotné.

Jedná-li se o častější zvracení, určitě tuto skutečnost nahlaste svému lékaři, může vám totiž předepsat léky proti zvracení a nevolnosti. U nejtěžších forem je třeba budoucí maminku hospitalizovat, doplňovat tekutiny a sledovat její stav.

Návštěvy lékaře

Pokud jste stále ještě nebyla u lékaře, je právě teď opravdu nejvyšší čas objednat se na gynekologické vyšetření. Součástí je měření krevního tlaku, tělesné hmotnosti a vyšetření moči, což by se mělo opakovat při každé další návštěvě. V tomto týdnu je plod v děloze na ultrazvuku dobře viditelný, stejně tak jeho srdeční akce.

Jestliže jste už u lékaře byla, mezi 8. až 10. týdnem pravděpodobně absolvujete další vyšetření a bude vám vystavena těhotenská průkazka. V průběhu prvního trimestru, nejpozději pak do 16. týdne, vám bude ještě odebrána krev k provedení tzv. vstupního laboratorního vyšetření. V některých případech se tyto odběry provádí současně s odběrem krve na tzv. prvotrimestrálním screeningovém vyšetření kolem 10. týdne.

Až do 24. týdne budete do poradny chodit zhruba v rozmezí čtyř týdnů, záleží však na dohodě s vaším lékařem a průběhem těhotenství.

Co se děje s vaším miminkem?

Hlavička dítěte je v porovnání se zbytkem tělíčka výrazně větší a je ohnutá dopředu. Pomalu se začínají vyvíjet oční víčka, patrný je také jazyk, nozdry i špička nosu. Vývoj obličeje patří mezi ty paradoxně nejkomplikovanější. Oči jsou stále po stranách hlavy a jsou velmi výrazné a tmavé. Nyní je založen i základ zevního zvukovodu. Tento týden je naprosto klíčový pro vývoj zrakového, sluchového i statického ústrojí. Ty jsou zodpovědné za udržování rovnováhy a sluchu.

Začínají vznikat plíce a žaludek. Plod má v tuto chvíli vytvořeny základy všech orgánů. Jeho srdeční tep se ustaluje a zvyšuje se vypuzovací kapacita srdíčka. Pod kůží je patrná sít krevních cév. 

Výživu vašeho maličkého drobečka zajišťuje tzv. úponový stvol, který se vytvořil v místě uhnízdění vajíčka. Nápadné změny se odehrávají na končetinách, zejména pak na těch horních. Na jejich horní válcovité části se objevuje loketní ohnutí, takže je již zřetelné, kde je paže a kde předloktí. Plodu se vytváří základy pro pět prstíků. Na nožičkách je patrné díky kolennímu ohnutí stehno a bérec. Délka miminka je zhruba 2 cm a začíná se pomalu hýbat. Tyto pohyby, ale budoucí maminka ještě nemůže cítit.