Průvodce těhotenstvím: 6. týden

Průvodce těhotenstvím: 6. týden>

Nyní nastává ta nejlepší doba na to, začít si své těhotenství užívat se vším, co k němu patří. Ale pozor, nebudou to vždy jen radostné myšlenky. Jakožto budoucí maminku vás mohou přepadat obavy, ale nenechte se jimi ovlivňovat a užívejte si, že pod vaším srdcem nosíte nový život.

Možná se vám to v tuto chvíli zdá jako nemožné, protože každá vaše buňka v těle křičí a máte pocit, že na vás každý musí okamžitě poznat, že čekáte dítě, ale některé ženy v 6. týdnu ještě stále netuší, že jsou těhotné. A právě v tom tkví záludnost tohoto období, neboť během prvních týdnů se zakládají všechny životně důležité orgány dítěte. Je proto nesmírně důležité, aby žena dodržovala zásady zdravé výživy a zajistila tělu dostatečný přísun vitamínů.

Projevy na těle jsou minimální

Stejně jako v předchozím týdnu můžete pociťovat napětí v prsou a podbřišku. V důsledku hormonálních změn můžete být přecitlivělá, občas můžete mít pocit na omdlení. Ani zvýšená únava nebo zvláštní jakoby kovová chuť v ústech není ničím výjimečným. Změny na váze byste ještě zaznamenat neměla, a když, tak jen naprosto minimální.

V tomto období už můžete začít pociťovat nevolnost, zvracení nebo nadměrné slinění. Mohou vám začít vadit výrazné pachy či chutě. Některé ženy nevolnostmi netrpí vůbec, jiné jen přechodně. Může se ovšem stát, že budou trvat až do konce 4. měsíce. Vaše děloha se pomalu zvětšuje a na pohmat je měkčí.

Když vajíčko zanikne…

Není to nic příjemného, ale bohužel to k tomuto období patří. Během 6. týdne totiž nejčastěji dochází k potratům. V případě poruchy vývoje či poruchy uhnízdění oplozené vajíčko zaniká. Takto zaniklé vajíčko je v termínu očekávané nebo zpožděné menstruace odplaveno spolu s menstruační krví. Žena mnohdy ani nemusí zjistit, že byla těhotná.

Pokud však začnete špinit, ještě to není důvod k panice, může se jednat jen o krvácení při hnízdění vajíčka. V každém případě navštivte svého lékaře a ten rozhodne o dalším postupu.

Co vás čeká u lékaře?

Zhruba v šestém týdnu absolvujete své první vyšetření v prenatální poradně. Lékař s vámi probere potíže, které pociťujete, změny a doplní si anamnézu. Projdete si zevním vyšetřením s určením váhy, změření krevního tlaku, chemickou analýzou moči a vaginálním vyšetření se stanovením cervix skóre (CS) a hodnocením růstu dělohy.

Při samotném vyšetření bude patrná vysoká děložní sliznice a dutinka gestačního váčku. Jako první se zobrazuje tzv. žloutkový váček. Od konce 6. týdne se daří těsně u tohoto váčku zobrazit embryonální pól, ke konci 6. týdne lze vidět i pulzující primitivní srdíčko.

Jak se vyvíjí vaše miminko?

Embryo se v těchto týdnech vyvíjí nepředstavitelnou rychlostí. Dochází ke zcela zásadnímu založení všech vnitřních orgánů. Ke změnách dochází ale i na zevním vzhledu embrya. To zatím vypadá jako malý puleček, ale už má mozek a primitivní srdíčko o velikosti zrnka máku. Od temene po zadeček měří od 2 do 4 mm. Svalovina srdíčka se začíná dělit na síňovou a komorovou část. Tohle neuvěřitelně malé srdíčko již bije, plod má svůj vlastní krevní oběh, ve kterém začíná proudit krev. Vznikají základy budoucích končetin. Jako první se vyvíjejí paže. Uzavírá se neurální trubice, z přední části se vyvíjí mozek, ze zadní pak mícha. Pomalu se tvaruje hlavička, ovšem stále je embryo zakončeno jakýmsi ocáskem. Zárodek obklopuje plodová voda.