Průvodce těhotenstvím: 5. týden

Průvodce těhotenstvím: 5. týden>

Nyní už víte jistě, že se něco děje. Menstruace se nedostavila a nejspíš už jste si udělala těhotenský test a něm spatřila ty dvě magické čárky. Ať už jste své těhotenství plánovala nebo ne, teď vás nejspíš zaplavila obrovská vlna emocí. Nejste si úplně jistá, jestli to, co cítíte, je radost, úleva, strach nebo nejistota, každopádně si to nejspíš užíváte.

Gratulujeme, jste těhotná a pravděpodobně to chcete vykřičet celému světu, ještě ale počkejte. Nejprve se s novou situací srovnejte a pak informujte ostatní. Pokud ve vás nyní bojují obavy s radostí, nebojte se. Všechno jistě dobře dopadne, dodržujte zdravý životní styl, zařaďte do své stravy doplňky a vitamíny pro těhotné, naslouchejte svému tělu a hlavně svému lékaři. Snažte se si tohle jedinečné období maximálně užít.

Přecitlivělost je normální

Každá žena je jiná, nejde proto s jistotou říci, že všechny pociťují to samé. Některé ženy mohou být ke změnám, které v nich nyní probíhají, opravdu hodně vnímavé – zkrátka cítí, že jsou v jiném stavu. Jiné ženy by si zase bez udělání testu ani nevšimly, že jsou těhotné. Pociťovat můžete zvýšené napětí v prsou a podbřišku. Jde o podobné příznaky jako u blížící se menstruace.

V důsledku hormonálních změn můžete být až nezvykle přecitlivělá, občas můžete mít pocit na omdlení, zejména pak v dopravních prostředcích, obchodních centrech nebo přetopených či nevětraných místnostech. Ani zvýšená únava nebo zvláštní jakoby kovová chuť v ústech není ničím výjimečným. Nevolnosti ani zvracení by se zatím dostavovat neměly.

Potvrzení těhotenství

Doma jste si nejspíš udělala klasický těhotenský test, který se běžně prodává v lékárně či drogerii. Na drtivou většinu z nich se můžete obvykle spolehnout a případné těhotenství jsou schopné odhalit již několik dnů po vynechání menstruace. Známkou těhotenství jsou dva proužky na testu.

V každém případě byste se měla objednat k lékaři, který těhotenství potvrdí pomocí krevních testů. Pozitivní výsledek bývá zhruba od 9. dne po oplodnění, kdy lékař zjišťuje hladinu těhotenského hormonu v krvi (lidského choriogonadotropinu hCG). Jeho hladina v prvních týdnech těhotenství stoupá každý den na dvojnásobnou hodnotu.

Navíc, od 5. týdne těhotenství je možné graviditu ověřit také pomocí ultrazvukového vyšetření, které prokáže přítomnost zárodku v děloze. Srdeční akce plodu je možné prokázat na UTZ až o jeden až dva týdny později.

Jak se vyvíjí vaše miminko?

Teď se začínají dít ve vašem těle věci! V tomto týdnu pokračuje embryo v děloze v opravdu rychlém růstu. Na konci 5. týdne měří zhruba 2 mm a je tedy velké zhruba jako sezamové semínko. Jeho váha je přibližně jeden gram. Embryo má podlouhlý tvar s širší hlavovou částí a ocáskem. V tomto týdnu se zároveň začíná vyvíjet tzv. neurální trubice, ze které se později vytvoří mozek, mícha, nervy a páteř.

Formuje se také jednoduché srdíčko ve tvaru písmene „S“ a oběhový systém. Na konci tohoto týdne začíná srdíčko pulsovat a malým embryem začíná proudit krev. Embryo je vzpřímené, na horním konci dominuje tlustý, dosud neuzavřený základ mozku, pod ním jsou v podobě jamky založena malá primitivní ústa, pod nimiž je srdce.