Průvodce těhotenstvím: 4. týden

Průvodce těhotenstvím: 4. týden>

Koncem tohoto týdne obvykle žena očekává (anebo neočekává) menstruaci. Jestli k těhotenství došlo nebo ne, zatím neví. Může však mít výkyvy nálad, trpět bolestí hlavy nebo zad, cítit se plně a prsa se mohla trochu zvětšit.

Ačkoli vy zatím nemusíte vůbec nic tušit, děložní sliznice během čtyř týdnů již prošla vlivem hormonů určitými změnami – je vyšší a naprosto připravená přijmout oplozené vajíčko a zajistit mu dostatečnou výživu. Všechno jde velmi rychle, příští týden už může bít embryu srdíčko.

První příznaky těhotenství

Pokud bylo vajíčko oplodněno a během posledních několika dnů doputovalo do dělohy, došlo za příznivých podmínek k jeho uhnízdění do děložní sliznice. V takovém případě si můžete všimnout prvního příznaku těhotenství – nedostaví se menstruační krvácení.

V tuto chvíli je v krvi již přítomný i tzv. „těhotenský hormon“ – HCG, jeho hladina je ale zatím velmi nízká. Vaše tělo tedy prochází zásadními hormonálními změnami. Potvrdit či vyvrátit těhotenství je může váš gynekolog, a to krevním testem nebo ultrazvukovým vaginálním vyšetřením. Také většina těhotenských testů je schopná takto časné těhotenství odhalit. 

Když dochází k uhnizďování vajíčka v děložní sliznici, můžete si všimnout slabého krvácení. Ničeho se ale nemusíte bát, můžete se to stát. Způsobuje to narušení drobných cévek ve sliznici. Někdy si můžete toto krvácení splést se slabou opožděnou menstruací.

Jak se vyvíjí vaše miminko?

Vaše děťátko je staré sotva dva týdny. Od temene po zadeček měří jen 0,36–⁠1 mm. Od prvního okamžiku, kdy dojde k uhnízdění, začíná vajíčko čerpat výživu z děložní sliznice a z vašeho krevního oběhu. Na vás sice není nic moc vidět, ale uvnitř blastocysty probíhají obrovské změny. Vyvíjí se placenta, pupečník a ochranné blány. Zároveň se vyvíjí i samotné miminko. Začínají se „tvarovat“ první orgány a od konce tohoto týdne se ten shluk buněk, z kterého za pár měsíců bude krásné růžové miminko, nazývá embryem. Na konci 4. týdne těhotenství měří embryo zhruba 1 milimetr a váží méně než jeden gram.

Neměla byste podcenit…

První trimestr je z pohledu správného vývoje dítěte tím nejdůležitějším. Dochází k velmi rychlému růstu a vývoji. Miminko je v tomto období nejvíce ohroženo případnými negativními vnějšími vlivy tj. léky, zářením, vysokými teplotami apod. Měla byste se vyhýbat kofeinu, alkoholu, drogám a nikotinu. Pokud užíváte pravidelně léky, určitě konzultujte svůj stav s lékařem. Stravujte se zdravě a pestře a nebojte se pokračovat v pravidelném pohybu.

Zajímá vás, kterým aktivitám se v těhotenství raději vyhnout a jaké druhy pohybu jsou naopak vhodné? Mrkněte na náš rozhovor s trenérem Milošem Haškem o správném cvičení v těhotenství.