Průvodce těhotenstvím: 31. týden

Průvodce těhotenstvím: 31. týden>

Děťátko reaguje pohybem na zvukové podněty. Většinu času prospí, pokud je ale vzhůru, má otevřené oči. Přibíráte na váze, bříško už vás omezuje ve většině činností.

Copak dělá miminko?

Stále přibírá na váze, měří teď od temene po zadeček asi 28 cm a váží přes 1,5 kilogramu. Má otevřené oči, zavírá je jen když jde spát. Většinu spánku tvoří spánek aktivní, při kterém se dítě nepatrně hýbe a jeho tepová frekvence se zrychluje.

Jeho duhovka je nyní tmavě modrá, do skutečné barvy se zabarví až několik týdnů po porodu, protože pigment ke svému dotvoření potřebuje světlo. Zornice se rozšiřují a stahují v závislosti na tom, kolik načervenalého světla proniká přes kůži až do dělohy. V plicích se tvoří bílkovina surfaktant, která pomáhá rozvinout plíce po porodu. Její přítomnost zvyšuje šanci na přežití u předčasně narozených dětí.

Do termínu porodu přibere miminko ještě kolem 2 kg, to je v průměru přes 200 g týdně. Vrásčitá kůže se začíná vzhledem k ukládání tuku vyhlazovat, miminko se zakulacuje a stává se buclatější. Nejčastější poloha v děloze v tomto týdnu je už hlavičkou dolů. Množství plodové vody dosahuje asi 800–1 000 ml, její množství začíná pomalu klesat až na cca 600 mililitrů v době porodu. Miminko plodovou vodu polyká a zase do ní močí. Plodová voda se ale neustále obměňuje.

Co se děje s vámi?

Možná vám připadá, že více zapomínáte a jste roztržitá. Je to zcela přirozené, váš mozek se nyní zabývá jinými podněty než nákupním seznamem. Začínáte se psychicky připravovat na porod.

Vyšší cirkulace krve v těle vám může způsobovat nepříjemné návaly horka. V zimě to nepředstavuje problém, ale v létě to může být pěkně nepříjemné. Víte, jak na letní vedra v těhotenství? Nezapomeňte se rozumně ochlazovat a dejte přednost lehkému a vzdušnému oblečení z přírodních materiálů.

Kromě bolestí zad a pánevního pletence, který se rozvolňuje a připravuje se tak na porod, vás mohou začít v těchto dnech těhotenství trápit i bolesti hrudního koše. Je to způsobeno kopáním a protahováním miminka, které si směrem vzhůru protahuje nožičky.

Zesilují také poslíčci neboli Braxtonovy-Hicksovy kontrakce dělohy. Mohou být mírně bolestivé, trvají asi půl minuty, ale na rozdíl od pravých porodních bolestí, bývají nepravidelné a nemají vliv na otvírání porodních cest.