Průvodce těhotenstvím: 30. týden

Průvodce těhotenstvím: 30. týden>

Vaše miminko už zaplňuje většinu dělohy. Od tohoto týdne budete na vyšetření do prenatální poradny chodit minimálně každé dva týdny.

Vývoj vašeho miminka

Dýchací pohyby miminka jsou rytmické a jeho kostra je stále pevnější. Od temene po zadeček měří už asi 27 cm a váží asi 1,3 kilogramu. Kostní dřeň převzala krvetvorbu. Sílí vlásky a stále rostou nehty. Mizí prvotní ochlupení (lanugo). Červené krvinky se už netvoří v játrech ale v kostní dřeni. Kosti zesilují a kostnatí, dozrávají svaly, plíce i mozek. Pod žebry můžete zaznamenávat bolestivé kopance. Zvětšil se také tlak na podbřišek a dno pánevní.

Převážná část miminek je už teď ve správné poloze, tedy hlavičkou dolů. Je to nejběžnější a nejméně riziková poloha pro porod. I v případě, že bude vaše miminko v poloze koncem pánevním, je stále šance, že můžete rodit normálně.

Co se děje s vámi?

Hmotnost bříška a změna zatížení páteře vám způsobuje bolesti zad. Více odpočívejte a snažte se cvičit.

Měla byste navštěvovat lekce pro maminky ve třetím trimestru. Jste čím dál více nemotorná, může se vám stávat, že neustále narážíte břichem někam, kudy jste dříve bez problémů procházela. Výjimkou nejsou ani problémy se zavazováním bot. Mohou vás začít trápit bolesti v podbřišku nebo v tříslech. Je to důsledek tlaku a tahu dělohy, lékař by však měl zjistit, zda se předčasně neotevíráte. Kůže nad zvětšeným břichem je velmi napjatá, občas nepříjemně svědí. Používejte hypoalergenní tělové mléko, pokud je svědění úporné, nechte si vyšetřit jaterní testy. Někdy může dojít vlivem těhotenství k jejich zvýšení.

Čeká vás vyšetření v prenatální poradně, vyšetření krevního obrazu a vyšetření protilátek proti syfilis.

V nejbližších dvou týdnech půjdete také na druhý ultrazvukový screening plodu (lze až do 30. týdne), jehož hlavním cílem je zhodnotit růst plodu. Pokud z nějakého důvodu špatně pracuje placenta při transportu živin, projevuje se to zpomaleným růstem. Součástí vyšetření je tedy měření hlavičky, bříška a stehenní kosti. Dále se hodnotí proporce placenty a množství plodové vody.

Víte, co je placenta praevia? Placenta je obvykle přichycena v horní části dělohy. V některých případech však může být dole v děloze či dokonce blokovat pochvu. Tomuto jevu se říká vcestná placenta (vcestné lůžko, placenta praevia) a je častý v rané fázi těhotenství. Ve třetím trimestru obvykle sám vymizí. Pokud tomu tak není, může jev způsobit krvácení nebo bránit sestoupení dělohy. Pokud placenta zůstane dole, lékař velmi pravděpodobně navrhne císařský řez.

Hygiena v těhotenství

V těhotenství je zvýšená sekrece (vylučování) potních a mazových žláz, proto je vhodné pravidelné sprchování vlažnou vodou, případně krátká koupel ve vlažné vodě. Příliš horká lázeň naopak vhodná není, stejně jako nadměrné slunění či dokonce návštěva solária, které navíc zvyšují tvorbu těhotenských pigmentací.

V prvním trimestru, v období vývoje orgánů, může vlivem horkých teplot dojít ke vzniku rozštěpových vad, případně k vážnějšímu poškození vyvíjejícího se zárodku.

V dalším průběhu těhotenství je poškození plodu horkou koupelí nepravděpodobné.

Ve třetím trimestru je větším rizikem horké lázně vyvolání předčasného porodu, zejména u žen, kterým předčasný porod hrozí. Po celou dobu těhotenství nejsou vhodné žádné poševní výplachy ani používání příliš dráždivých mýdel, zvyšuje se tak přirozená kyselost pochvy a je větší náchylnost k bakteriálním infekcím.

Tip pro vás

Každý den relaxujte, zaměřte se na dechová cvičení. Trénujte také podřepy, které rozšiřují pánev a hráz. Kůži v oblasti hráze masírujte speciálním olejíčkem, preventivně tak působíte proti nutnosti nastřihnutí hráze při porodu.