Průvodce těhotenstvím: 29. týden

Průvodce těhotenstvím: 29. týden>

Právě jste se přehoupla do osmého lunárního měsíce vašeho těhotenství. Plod během následujících týdnů začne zaujímat polohu hlavičkou dolů – tu nejlepší polohu pro příchod na svět.

Vývoj vašeho miminka

Plod má od temene po zadeček asi 26 centimetrů a váží kolem 1,25 kilogramu.

Hlavička už proporčně odpovídá celku. Mozek roste velmi rychle a vytlačuje měkké lebeční kosti ven. Zvětšuje se nejen objem mozku, ale díky rozrůzňování záhybů a rýh se zvětšuje i jeho povrch. Může řídit dýchání a tělesnou teplotu.

Miminko má otevřené oči, stále lépe rozeznává zvuky a chutě. Přibývá tuku v podkoží. Orgány pokračují v růstu. Děťátko má delší vlásky. Kosti miminka se prodlužují a sílí. Pohyby jsou v tomto období poměrně intenzivní, prostor pro akrobacii se pomalu zmenšuje, ale stále ještě mámu kope a napíná končetiny.

Smyslové orgány jsou již vytvořeny, jsou dotvořena očička (zornice reaguje stahováním a rozšiřováním na světlo), miminko má dobrý sluch (pozná váš hlas i hlasy blízkých, rádo poslouchá hudbu, hlasitých zvuků se poleká), je vytvořen hmat i chuť. Protože polyká velké množství plodové vody, často trpí škytavkou, což vy zcela jistě poznáte také.

Co se děje s vámi?

Děloha je nyní asi centimetr pod hrudním košem.

Pohyby miminka můžete někdy vnímat bolestivě. Stále častěji potřebujete močit, v noci kvůli tomu musíte někdy i vstávat. Mohou vás začít trápit stahy dělohy (tzv. poslíčky), které teď můžete vnímat i mírně bolestivě. Od nynějška budete přibírat asi 1,5 kilogramu za měsíc. Vaše pánev se začíná rozšiřovat, připravuje se na porod.

Pravděpodobně vás také potrápí dušnost při pohybu. Dýcháte totiž za dva a vaše plíce musí vstřebat o 20 % kyslíku více a samozřejmě vylučují více oxidu uhličitého. Je zcela běžné, že už byste těhotenství chtěla mít za sebou.

V posledním trimestru se celý organismus včetně psychiky začíná připravovat na blížící se porod. Někdy se vám dokonce může v noci opakovat sen, že už rodíte.

Tipy pro vás

Relaxujte, dejte nohy na stůl – a to doslova!

Některým ženám se v důsledku zvýšeného tlaku a působením těhotenských hormonů, které oslabují stěny cév a tepen, vytvoří křečové žíly a hemoroidy.

Odtoku krve pomůžete přirozeným způsobem podepřením chodidel například při spánku, přes den noste podpůrné punčochy a nestůjte dlouhou dobu na jednom místě ani na jedné noze.

Proti hemeroidům (tedy nateklým svědícím cévkám kolem řitního otvoru) můžete použít dočasnou záchranu – pytlík s ledem, klasický toaletní papír nahraďte vlhčenými ubrousky, nejlépe s dubovou kůrou.

Jezte stravu bohatou na vlákninu a dbejte na dostatečný pohyb.