Průvodce těhotenstvím: 27. týden těhotenství

Průvodce těhotenstvím: 27. týden těhotenství>

Jste na konci druhého trimestru, ve druhé polovině sedmého měsíce. Vaše miminko bude mít za chvilku jeden kilogram a má otevřené oči.

Jak se má vaše miminko?

Vrcholí vývoj očí – vytváří se sítnice. Už vyrostly řasy na víčkách, ale víčka se otevírají zatím málokdy. Pokud si zasvítíte na bříško ostrým světlem, bude na něj dítě pravděpodobně reagovat. Buď se otočí za světlem, nebo směrem od něj.

Děťátko měří od temene po zadeček kolem 24 cm a váží něco přes 1 kilogram. Rychle roste a přibývá na váze. Začne mít v děloze stále méně místa a postupně se zabydlí v jedné poloze. Chuťové buňky jsou už úplně vyvinuté. Pohyby miminka jsou intenzivní. Krev je okysličována placentou. Na povrchu mozku se vytvářejí mozkové závity.

A co dělá vaše miminko v této době nejraději?

Cucá si palec a nacvičuje tak pozdější sání z prsu. Touto činností se také může uklidňovat. Na koncích prstíčků jsou už dobře patrné základy nehtíků. K volným okrajům posledních článků prstů ale ještě nedosahují.

Přibývá také kožního mázku. Na jeho produkci se podílejí nejen odloupané buňky pokožky, ale také mazové žlázky. Kůže je stále vrásčitá, ale postupně se vytváří vrstva podkožního tuku a kůže se vyhladí.

Miminko nejen polyká, ale také vdechuje a vydechuje plodovou vodu. Nacvičuje si tak dýchací pohyby. Samo by ale ještě v případě narození dýchat nedokázalo.

Co dělá maminka?

Děloha stále roste, sahá již vysoko nad pupík. Bříško vás začíná omezovat nejen ve sportu, ale i v běžných aktivitách. Začínáte se cítit těžká a neohrabaná. Hodně odpočívejte, snažte se prospat i přes den, a uvědomte si, že vaše tělo nyní živí dva. Pokud vás bude pálit žáha, dejte si více pod hlavu.

Tip na závěr

Zvažte, jestli byste nechtěla i s partnerem navštívit předporodní kurzy. Ve velkých městech se budete muset v případě zájmu přihlásit už mnohem dřív. Vy se seznámíte s porodem, ukáží vám porodní sály a seznámí vás se základní péčí o miminko. Partnerům napoví, jak vás budou moci podpořit při porodu. Je sice pravda, že v reálu to pak může být úplně jinak, ale příprava vám pomůže porod alespoň trošku přiblížit.