Průvodce těhotenstvím: 26. týden

Průvodce těhotenstvím: 26. týden>

Pod kůží vašeho miminka se začíná hromadit tuk. Reaguje na pohyby i zvuky, pokud se lekne, škubne sebou.

Jak se má miminko?

Jeho kůže je ještě pořád červená. Páteř poskytuje oporu rostoucímu tělíčku. Od temene po zadeček měří kolem 23 cm a váží téměř 910 gramů.

Miminko čím dál intenzivněji cucá a saje. Teď už ne jen palec ruky, ale všechno, co najde – například palec nohy. Jeho pohyby jsou daleko pestřejší. Od kopání, svírání dlaní po protahování či odrazy. Dítě se dokonce dokáže pohybovat v rytmu hudby, pokud ji posloucháte.

Polyká i zívá a v pusince se vyvíjí velké množství nervových zakončení, která jsou velmi citlivá. Ještě pořád rostou a dozrávají plíce. Chlapečkovi se množí buňky ve varlatech a začíná produkce mužského hormonu testosteronu. Podle výzkumů je děťátko schopné odpovědět na dotek.

Miminko je také čím dál šikovnější díky neustálé tvorbě nových nervových spojení v mozku. Už teď je vytvořena dominantní hemisféra. To je ta polovina mozku, která určuje i to, zda dítě bude v budoucnu pravák nebo levák.

Očička jsou v tomto týdnu plně dotvořena, miminko je začíná pomalu otevírat. Duhovka je zabarvena modře. Pomalu je ukončen vývoj pohlavních orgánů. U chlapečků dochází k sestupu varlat do šourku, u holčiček k prohlubování pochvy.

Co se děje s vámi?

Začínají se objevovat strie, drobné pajizévky. Obvykle se objevují na břichu a prsech. Některým maminkám může popraskat i kůže na stehnech a zadečku. Proti nim můžete zkusit vhodné krémy a olejíčky, ale jejich efekt zaručený není. Čím dál víc se budete zadýchávat. Objevují se stále častěji sny spojené s mateřstvím. Srdce a ledviny pracují výkonněji – musí totiž zabezpečit krevní zásobení dvou organismů a zpracovat nadbytečné tekutiny.

Může vás začít trápit pálení žáhy. Zvětšená děloha totiž vytlačuje žaludek nahoru, což spolu s pomalejším vyprazdňováním může způsobit návrat kyselých žaludečních šťáv do dolní části jícnu. Co pomáhá? Při odpočinku si podkládejte více pod hlavu, jezte raději vícekrát za den malé porce, dávejte pozor na jídla kořeněná, hodně sladká či hodně kyselá. Vyhýbejte se nápojům syceným CO2 (perlivé vody).

Zrychluje dechová frekvence asi o 10 dechů za minutu, navíc se téměř o polovinu zvětší dechový objem (množství nadechnutého vzduchu za jednu minutu), stoupá spotřeba kyslíku. Z důvodu vyššího postavení bránice, která je vytlačena dělohou do zvýšené polohy, mají plíce menší kapacitu. To může způsobit zvýšené zadýchávání a pocit nedostatku dechu.

Hodně žen vstupuje do těhotenství s anémií. Anémie, tedy chudokrevnost, se týká především nedostatku železa. Jeho spotřeba je během těhotenství zvýšená. Důležitý je vhodný a vyvážený jídelníček. Železo můžete také doplňovat ve formě tablet nebo dýňového oleje. Tabletky vám v případě potřeby předepíše gynekolog.

Tipy pro maminky

Hormonální činnost se stabilizovala. Cítíte se v pohodě a šťastnější, výkyvy nálad nejsou tak velké.

Víte, že hudba a tanec jsou pro vaše miminko velmi přínosné? A nejen pro dítě, ale i pro vás. Děti, které byly prenatálně stimulované, ať už posloucháním vaší oblíbené hudby, zpěvem nebo tancem, lépe zvládají nové podněty, jsou přirozeně zvídavé a prý také lépe zvládají stres. S miminkem se naladíte na stejnou vlnu a jemně ho svými pohyby masírujete.