Průvodce těhotenstvím: 25. týden

Průvodce těhotenstvím: 25. týden>

Vstupujete do 7. lunárního měsíce vašeho těhotenství. Miminko už rozlišuje spaní a bdění a začíná reagovat na podněty zvenčí.

Jak roste miminko

Miminko váží asi 700 gramů a je 22 centimetrů dlouhé. Pomalu se otvírají nosní dírky. Kromě plic, trávicí soustavy a mozku je vyvinuta většina důležitých orgánů.

Na dolním konci boltce roste ušní lalůček, který se založil na boltci jako poslední. Hluboko v dásních je založeno na trvalé zoubky. Ty se ale prořezají až po mléčných zubech kolem šesti let věku dítěte. Nervy okolo pusinky se stávají citlivější, aby po porodu byly schopné vyhledat vaší bradavku.

Plodová voda se vymění zhruba každé tři hodiny. Pupečník je už silný a pružný, vedou v něm dvě tepny a jedna žíla, které jsou obklopeny rosolovitou hmotou, která brání zauzlení. Dítě už dokáže zatnout pěstičku.

Jak se máte vy?

Děloha končí asi 3 prsty nad pupíkem. Bříško vás už začíná omezovat v pohybu. Tlak na ostatní orgány způsobuje například časté nutkání na toaletu. Pokud je ale močení bolestivé, mohlo by se jednat o onemocnění ledvin nebo močových cest, které je potřeba vyléčit.

Můžete také trpět dušností - budete se často zadýchávat. Dostatečně pijte a odpočívejte. V nejbližších třech týdnech přiberete asi další tři kila.

Tipy pro mámu

Jste ve stresu? Využijte uklidňující účinky aromaterapie a po koupeli si udělejte krátkou masáž obličeje. Do základního oleje (například mandlového, slunečnicového, kokosového) kápněte jednu kapku esenciálního oleje (levandule, mandarinka, jasmín…) a chvíli se hýčkejte. Anebo zaúkolujte partnera a nechte si namasírovat nohy :-) Použijte třeba mátový olej. 

Cestování

Cestování veřejnou hromadnou dopravou na krátké vzdálenosti je bezpečné. Na dlouhé vzdálenosti hrozí riziko přehřátí, dehydratace nebo trombembolie (tvorby krevních sraženin v cévách, zejména žilách na nohou a jejich možným utržením do krevního oběhu s následným ucpáním). I s ohledem na nevolnosti a časté močení může být cestování dost nepříjemné.

Cestování letadlem se nedoporučuje maminkám ve třetím trimestru kvůli riziku předčasného porodu při tlakových změnách ve vyšších nadmořských výškách a vyššímu riziku trombembolie. Letecké společnosti většinou na palubu těhotnou nad 36. týdnů nepustí.

Cestování autem se z důvodu výše zmíněných obtíží jeví jako nejvhodnější, ale jen při dodržování bezpečnosti. Používejte vždy bezpečnostní pás, který veďte pod bříškem, ne přes něj. Pro větší bezpečnost a pohodlí si pořiďte těhotenský bezpečnostní pás.