Průvodce těhotenstvím: 24. týden

Průvodce těhotenstvím: 24. týden>

Miminku se oddělují oční víčka, od teď se jeho růst do délky začne zpomalovat, ale zrychlí se váhový přírůstek. Pokud v tomto týdnu dojde k předčasnému porodu, má od tohoto týdne vaše miminko šanci přežít.

Copak dělá vaše miminko?

Tento týden tvoří jeden z mezníků ve vývoji. Mluvíme o takzvané hranici viability plodu. To znamená, že od této chvíle je plod poprvé schopný přežít mimo dělohu. Ale ve skutečnosti je šance vašeho dítěte na přežití při předčasném porodu asi 1:4 nebo 1:5. V tuto dobu měří od temene po zadeček asi 21 cm a váží mezi 500 a 600 gramy.

Hlavním problémem jsou teď nedozrálé plíce. V těch se začínají vyvíjet krevní cévy a pokračuje dozrávání plicních sklípků, které budou zapotřebí při výměně kyslíku. V plicích se začíná tvořit látka, která zabraňuje slepení stěn plicních sklípků. Formují se dýchací cesty.

Vývoj obličeje je skoro dokončen. Oči má miminko stále zavřené ale v nejbližších týdnech se otevřou. Na víčkách jsou řasy a hlavičku pokrývají jemné vlásky. Na jazyku se vyvíjejí chuťové pohárky. Mozek miminka se neustále dotváří. Kůže je stále tenká, začíná se v ní ukládat pigment, pod ní se tvoří vrstva tuku.

Co se děje s vámi?

Stále přibíráte na váze, týdně asi půl kilogramu. Snažte se častěji odpočívat, pokud možno s podloženýma nohama. Kvůli zadržování vody, ke kterému nyní může docházet, můžete mít lehce nateklý i obličej.

V těchto dnech se pomalu začínají dostavovat důsledky přibývání na váze. Dochází k uvolnění v oblasti pánve. To se může projevit bolestmi v podbřišku a v kříži, někdy bolestmi v tříslech a na vnitřní straně stehen. Dochází i ke změně chůze (tzv. kachní chůze). Rostoucí bříško způsobuje také zvýšené prohnutí v bedrech. Snažte se stále o správné držení těla.

Spolu s bříškem se zvětšují i prsa. U některých maminek prsa dosáhnou na konci těhotenství až dvojnásobného zvětšení. Nezapomínejte si postupně upravovat velikost podprsenky, nejvhodnější je podprsenka se širokými ramínky. Tím také trochu ulevíte páteři.

Tento týden půjdete opět na vyšetření do prenatální poradny, kromě toho absolvujete poslech ozev plodu. Gynekolog vás pošle na test na těhotenskou cukrovku.

Tipy na konec

Kdy kontaktovat dětského lékaře? Nejlépe už v polovině těhotenství. Vámi vybraný pediatr již nemusí nové pacienty přijímat. Najděte si lékaře v místě vašeho bydliště. Je důležité aby byl v dosahu při náhlém onemocnění. Zjistěte si služby, které poskytuje (například možnost telefonické konzultace mimo ordinační hodiny, návštěva doma v akutních případech, nebo jestli provádí nadstandardní očkování či nastřelování náušnic).

Pokud lékař bude ochoten vaše děťátko zaregistrovat, nezapomeňte si poznamenat jeho jméno, adresu a telefonický kontakt. Budete ho potřebovat už v porodnici.

Po porodu pediatrovi ihned zavolejte a domluvte se na prohlídce (pokud možno u vás doma). Lékař chodí na návštěvu domů po propuštění z porodnice do 48 hodin. Pokud domů nedochází, budete se muset s miminkem dopravit na kontrolu sama.