Průvodce těhotenstvím: 23. týden

Průvodce těhotenstvím: 23. týden>

Vaše děťátko stále lépe slyší, a to díky stále sílícím kůstkám ve středním uchu. Můžete cítit nepohodlí spojené s trávením, únavu či bolest zad.

Jak se má vaše miminko?

Dítě měří od temene po zadeček asi 22 cm a váží téměř 455 gramů. Jeho proporce se každým dnem blíží podobě narozeného miminka. Pokožka stále sílí a zabarvuje se pigmentem. Pod kůží se ukládá vrstva tuku. Chloupky, které drobné tělíčko pokrývají, jsou tmavší.

V dásni jsou připraveny zárodky prvních zoubků. Zlepšil se také sluch, kůstky jsou už zkostnatělé. Dítě rozlišuje různé zvuky které přicházejí z vnějšího prostředí a jeho okolí. Nezdá se to, ale vaše tělo je celkem hlasité – v žaludku to bublá, střeva se pohybují, srdce tepe jako zvon a krev šumí.

Ve střevech dítěte se začíná hromadit smolka (mekonium). Jedná se o první stolici dítěte po porodu, barvu má tmavě zelenou až černou. Je složena ze spolykaných částic plodové vody, žlučových barviv a střevních buněk.

A co maminka?

Bříško teď roste velmi rychle. Stejně tak se zvyšuje tlak na trávicí ústrojí. Proto můžete pociťovat nepohodlí spojené se špatným trávením a pálením žáhy. Abyste zmírnila pálení žáhy, jezte během dne pravidelněji a menší porce. Pokud máte možnost, jděte se po jídle na chvilku projít, podpoříte tím trávení.

Do porodu vám zbývají necelé čtyři měsíce. Mluvte se svým miminkem co nejčastěji. Rozezná váš hlas, jeho intonaci a výšku. Až se narodí, bude pro něj důvěrně známá a lépe ho utišíte.

Cestování autem je určitě vhodnější než jízda v přeplněných dopravních prostředcích. Ovšem pouze za předpokladu použití bezpečnostního pásu. Jeho spodní část má být vedena pod zvětšeným břichem, ne přes břicho. Spodní pás je umístěn pod dělohou, ramenní pás nad vrcholem těhotné dělohy, mezi prsy. Upnutí musí být pohodlné, ne příliš těsné, ale ani volné. Ramenní pás nesmí sklouzávat. Poutat by se měly těhotné řidičky i těhotné spolujezdkyně, a to na předním i zadním sedadle.

To, že samotný pás musí mít funkční samonavíjecí zařízení a nepoškozený popruh, je samozřejmostí. Pro ještě bezpečnější a zároveň pohodlnější cestu doporučujeme pořídit si bezpečnostní pás pro těhotné.

Tvrzení, že těhotné se nemusí v autě poutat, je zcela mylné a může být velmi nebezpečné!

Něco na závěr

Pokud jste ještě nezačala, začněte s procvičováním svalů pánevního dna. Zpevněné pánevní dno drží celou páteř, ovlivňuje nejen funkci vnitřních orgánů, ale i sexuální prožitek. V těhotenství cvičením svalů pánevního dna předejdete úniku moči.