Průvodce těhotenstvím: 22. týden

Průvodce těhotenstvím: 22. týden>

Vaše děťátko spí daleko méně než předtím. Pokud je vzhůru, naslouchá zvukům z okolí. Z prsou vám může začít vytékat kolostrum (neboli mlezivo, prvotní mateřské mléko). A co dál?

Co právě dělá vaše miminko?

Mozek miminka stále zvětšuje svůj objem. Rostou teď hlavně struktury centra mozku, kde vznikají mozkové buňky. Mozek roste až do pěti let věku dítěte.

Vytvořily se i potní žlázy. Oční duhovka se zabarvuje a u chlapců sestupují semeníky (varlata) do šourku a tvoří se první primitivní spermie. Děťátko má stále zavřené oči. Má už obočí i řasy. Měří kolem 20 cm a váží asi 350 g.

Co se děje s vámi?

Máte zvýšenou chuť k jídlu, která někdy dosahuje až velkého hladu a přibíráte zhruba 0,5 kg týdně. Potýkáte se také možná se zácpou, nadýmáním či otoky nohou, zejména kolem kotníků.

V noci a při odpočinku ležte raději na levém boku, zmírníte tím tlak dělohy na dolní dutou žílu a tím se zmírní otoky nohou. Můžete tak předejít i kolapsům nebo slabosti, ke kterým často dochází, když spíte na zádech.

Tuhnutí břicha v těhotenství

Tuhnutí břicha, nepravé kontrakce či poslíčky jsou v těhotenství častým problémem. Mnohdy vedou k obavám o možný předčasný porod nebo jinou komplikaci. Některé maminky pociťují tzv. „nepravé kontrakce“ už od ranných stádií těhotenství. Většina žen je začíná cítit v průběhu druhého nebo třetího trimestru. Jsou však i těhotné, které poslíčky nevnímají vůbec. Podstatou poslíčků je ztuhnutí děložní svaloviny (stěny dělohy) po dobu většinou 1 – 2 minut.

Co vám může pomoci?

  • dostatečná hydratace – stahy jsou někdy způsobené nedostatkem tekutin v těle, proto je vhodné vypít v těhotenství 2,5 - 3 litry tekutin denně
  • rytmické dýchání – někdy přispěje k úlevě
  • změna polohy – pomoci může leh na levém boku nebo změna činnosti
  • teplá sprcha, vana
  • vyprázdnění močového měchýře – plný močový měchýř může někdy stahy vyvolat
  • magnesium (hořčík) – magnesium ve formě tablet, sáčků s rozpustným práškem, anebo minerálních vod s vysokým obsahem hořčíku, dodržujte množství doporučené lékařem a sama dávky nezvyšujte

Můžete v těhotenství létat letadlem?

Za nejbezpečnější pro cestování letadlem se považuje období druhého trimestru. Od 28. týdne do 36. týdne vyžadují některé letecké společnosti osvědčení od lékaře ke způsobilosti. Od 36. týdne vás už do letadla nepustí. Pokud tedy plánujete výlet nebo dovolenou, informujte se předem u konkrétní letecké společnosti, se kterou chcete cestovat.

Více informací o létání v těhotenství najdete v tomto článku.

Tip na závěr

Možná jste zaznamenala žluté flíčky na podprsence. V této době už vám totiž může z prsou vytékat první výživa dítěte – kolostrum. Mnohé ženy tak reagují v přítomnosti miminka nebo i povídáním o něm. Pokud vás to obtěžuje, využijte vložky do podprsenky.