Průvodce těhotenstvím: 20. týden

Průvodce těhotenstvím: 20. týden>

Polovinu těhotenství máte za sebou. Dítě už dokáže poznat váš hlas. Pomocí ultrazvuku už může lékař spolehlivě určit, jestli máte v bříšku chlapečka nebo holčičku. Pokud jste těhotná poprvé, začnete v této době cítit první pohyby plodu.

Někdy v této době byste měla absolvovat druhý ultrazvukový screening. Ten se specializuje na odhalení případných vývojových vad miminka, zjišťuje se uložení placenty, množství plodové vody a růst plodu. Pokud je vyšetření nejasné, doplňuje se podrobné vyšetření srdce plodu lékařem – specialistou.

Jak je na tom vaše miminko?

Dítě je uprostřed svého vývoje. Od temene k zadečku měří asi 14 až 16 cm a váží 255 gramů. Kůže je složená ze čtyř vrstev a je už mnohem pevnější, než tomu bylo třeba před dvěma týdny. V centrální nervové soustavě dozrávají spoje a buňky, které odpovídají na podněty smyslových orgánů (zrak, čich, chuť, hmat). Vývoj smyslů je tak nyní ve svém nejdůležitějším stadiu.

Holčičkám se v tuto dobu formuje pochva, ve vaječnících jsou teď přichystány asi 2 miliony vajíček. Těch ale v době narození zůstane přibližně polovina. Miminko je stále drobné, ale rychle roste. Rádo si protahuje nožičky a ručičky. Nožičky velmi rychle rostou a dohánějí své předchozí zpoždění.

Na těle miminka jsou velmi jemné chloupky – lanugo. Jemné chloupky lanuga najdeme zpočátku i na dlaních a na chodidlech, před koncem těhotenství ale zmizí. Na povrchu kůže dlaní a chodidel jsou už jasně vykreslené kožní rýhy. Jejich uspořádání je pro každého člověka dědičně dané a po celý život neměnné. Paleček se dostane občas do úst a miminko jej rty a jazykem dumlá.

A co vy?

Vrchol dělohy je už u pupíku. Obecně budete v polovině těhotenství vypadat velice dobře. A nejen vypadat, ale také se tak budete cítit. Vyčistí se vám pleť, zlepší se kvalita nehtů a zhoustnou vlasy, u kterých se zastavilo přirozené vypadávání. To bude pokračovat opět po porodu.

Na pleti se mohou objevit drobné tmavé skvrny – chloazmata – které jsou způsobeny vysokými hladinami estrogenu. Nemusíte se jich ale bát, po porodu vymizí.

Pokud jste těhotná poprvé, můžete začít cítit pohyby svého miminka. Zpočátku ucítíte něco jako lechtání nebo bublání. Těšíte se na ně?

Tip na závěr

V těhotenství se často vyskytují křeče lýtek a chodidel. Dochází k nim hlavně v noci a nad ránem. Myslete na to při ranním protahování. Jsou způsobeny změnou množství krve v těle a nízkým obsahem vápníku. Preventivně jezte banány, které přirozeně pomáhají udržovat hladinu sodíku a draslíku a poraďte se se svým lékařem. Postižený sval opatrně natáhněte a promasírujte.