Průvodce těhotenstvím: 19. týden

Průvodce těhotenstvím: 19. týden>

Vaše děťátko již dobře slyší. Začíná si zvykat na ozvěny srdce a také na váš hlas. Plodovou vodou, která je výborným vodičem, se k němu velice dobře dostane.

Někteří lékaři potvrzují, že se miminko nechá později vaším hlasem rychleji a lépe uklidnit, pokud bylo zvyklé na vaše povídání ještě v bříšku. Povídejte si spolu, bude to příjemné pro vás pro oba :-)

Vývoj vašeho miminka

Dítě měří od temene k zadečku asi 13 až 15 cm a váží okolo 200 gramů. Podkožní tuk miminka je velice tenký. V tomto období se už převratné změny nedějí a dítě nyní už „jen“ roste. Trávení začíná produkovat žaludeční šťávy, které pomáhají vstřebávání plodové vody. Ta se filtruje v ledvinách a močí je vylučována zpět do plodové vody. Kůže začala vylučovat mázek, jímž se chrání před rozmáčením vodou, která je v plodové vodě obsažena.

Vaše miminko již dokáže držet vzpřímeně hlavičku a začíná být čím dál neposednější. Kope nožičkama, hýbe ručičkama a všelijak mění polohy. Na konci tohoto týdne se už většinou dá na ultrazvuku bezpečně rozeznat pohlaví děťátka. Samozřejmě pokud se k vám nenastaví zády.

Co se děje s vámi?

V děloze je asi 200 ml plodové vody. Mléčné žlázy v prsou zahájily svoji funkci, a proto můžete mít pocit, že jsou vaše prsa trochu zduřelá a citlivá. Nejvyšší čas koupit si pohodlnější prádlo.

Začínáte cítit pohyby svého miminka. Zhruba od poloviny těhotenství vás mohou potrápit bolesti zad. Hmotnostní přírůstek má totiž velký vliv na držení páteře. Můžete se také setkat s bělavým výtokem.

Srdce

Aby se kyslík a živiny dostaly lehce k plodu, pumpuje vaše srdce během těhotenství o 30 až 50 % více než obvykle. Tělo produkuje více krve, aby stihlo zásobovat srdce, tím zároveň tvoří rezervu pro případnou ztrátu krve během porodu. Protože srdce odvádí těžší práci než běžně, není neobvyklé, když se u těhotné objeví na srdci šelest. I přesto, že to lékaři pokládají za normální, více si takovéto ženy všímají.

Přestože většina maminek snáší zvýšené množství průtoku krve celkem bez problémů, jeho výsledkem mohou být v těhotenství dva časté a nepříjemné jevy: křečové žíly a hemoroidy (což je vlastně křečová žíla u konečníku). Po skončení těhotenství však tyto problémy obvykle ustoupí.

Správný pitný režim

Nezapomínejte na dostatečný příjem tekutin. V žádném případě by vás v pití neměly omezovat časté návštěvy toalety. Z nápojů volte hlavně vodu bez bublinek (bublinky jsou jedním z důvodů zavodnění organismu), 100% ovocné džusy, nejlépe čerstvě vymačkané.

Vyhýbejte se pití slazených nápojů (hlavně uměle přislazených) a nadměrnému pití minerálek. Pokud pijete minerálky, z důvodu jejich vysokého obsahu minerálů střídejte značky a vybírejte si hlavně takové, které obsahují pro vás momentálně důležité minerály (vápník – Ca, hořčík – Mg).