Průvodce těhotenstvím: 18. týden

Průvodce těhotenstvím: 18. týden>

Pokud čekáte své druhé (a další) děťátko, nejspíš už cítíte jeho první pohyby. Jestliže se jedná o prvního potomka, budete si muset ve většině případů ještě zhruba dva týdny počkat.

Během 18. týdne těhotenství začínáte o něco rychleji nabírat kilogramy. Od teď to bude zhruba půl kilogramu týdně. S tím souvisí možné bolesti v zádech, proto je nejvyšší čas začít s cviky, které posilují oblast páteře. Zároveň je třeba začít si hlídat držení těla.

Nabírání na hmotnosti

Nejen případné bolesti zad by vás ale měly přimět přemýšlet nad tím, co jíte a kolik přibíráte. Myslete na to, že nabraná kila budete nejspíš chtít po porodu shazovat. V průměru se uvádí, že byste měla nabrat kolem 12 kilogramů. Některé ženy však přibírají 20 i více a přesto nemají problémy dostat se na svou původní váhu (ne-li dokonce nižší). Je to velmi individuální.

Pokud se vám ale bude zdát, že přibíráte příliš, nedržte žádné diety - lépe uděláte, když začnete jíst pestře a zdravě a přidáte nějakou přiměřenou fyzickou aktivitu. Omezit můžete případné mlsání sladkostí či pití slazených nápojů.

Vlasy a pleť se dostávají do formy

Možná už jste se všimla, že nejenže máte najednou více energie, ale že se zlepšila i kvalita vašich vlasů a pleti. Je to způsobeno tím, že během těhotenství je váš krevní oběh asi šestkrát výkonnější, tudíž je pleť více než obvykle zásobována kyslíkem a získává tak zdravější vzhled.

Na zlepšení pokožky má ale vliv také to, že jste v těhotenství omezila „jedy“ tj. kofein, alkohol, silné čaje a nejspíš také nekouříte (pokud jste tedy předtím byla vášnivou kuřačkou).

Není ničím výjimečným, že se vám také může změnit typ pleti např. ze suché na mastnou a naopak. Během šestinedělí se však vše zase vrátí do původního stavu.  

Jedinečný otisk prstů

Kromě toho, že vaše zlatíčko roste jako z vody, má už svůj jedinečný otisk prstu. Miminko je v břiše velmi aktivní a již brzy jeho vykopávání nožiček či kotrmelce pocítíte. Na horních i dolních končetinách se dítěti již vytvořily klouby a postupně se mu vyvíjejí i pevné kosti.

S tím také souvisí vývoj sluchových kůstek ve středním oušku dítěte. Ty začínají přenášet zvuk do vnitřního ouška, což znamená, že miminko již začíná slyšet. Naslouchá tak vašemu srdci, jak tluče, slyší váš hlas či hudbu, kterou posloucháte. Dávejte proto pozor, v jakém prostředí se pohybujete. Hlasité či nenadálé ostré zvuky mohou dítě polekat. Je ale nejvyšší čas začít si s mrňouskem povídat nebo mu zpívat.

Největší vývoj v tomto týdnu zaznamenává mozek dítěte, tvoří se totiž mozková kůra. Zároveň také rostou plíce a pomalu se v nich vyvíjejí drobné vzduchové váčky. Ve střevech se hromadí první stolička, tzv. smolka, oči se přesouvají na své místo, blíže k sobě. U chlapců se pak vytváří prostata. Vaše miminko měří od temene k zadečku 12 až 14 centimetrů a váží zhruba 150 gramů!

Nebojte se intimností

Stále platí, že pokud nemáte žádné potíže či bolesti, můžete se dle libosti oddávat něžnostem s vaším partnerem. Navíc byste se teď měla cítit v pohodě a plná energie. Díky tomu, že je v těhotenství pánevní oblast více prokrvena vlivem zvýšené hladiny estrogenu, můžete zažívat častější a dokonce i intenzivnější pocity vzrušení. O druhém trimestru se mluví jako o bezpečném z hlediska intimního života, proto se nemusíte ničeho bát. Tedy pouze v případě, že nemáte rizikové těhotenství nebo vám lékař nedoporučil sexuální půst.