Průvodce těhotenstvím: 17. týden

Průvodce těhotenstvím: 17. týden>

Pro většinu budoucích maminek je druhý trimestr celkem bezproblémový. Mohou si tak kromě výletů a nákupů užívat také intimností s partnerem. Řada z nich totiž pociťuje zvýšený zájem o sex, zároveň mohou být prožitky mnohem intenzivnější než před otěhotněním. Některé ženy dokonce popisují, že právě v tomto období dosáhnou poprvé vyvrcholení. To zní dobře, co myslíte? :-)

Pokud jste zdravotně v pořádku, není důvod, proč byste měla držet sexuální půst. Je jen důležité, abyste pečlivě dodržovala hygienu, protože můžete být mnohem náchylnější k různým infekcím, např. močových cest. V některých případech však příliš častým a intenzivním stykem může dojít k drobnému krvácení, předčasné děložní aktivitě nebo vcestnému lůžku ve třetím trimestru, v takovém případě by vám lékař doporučil sexuální aktivity výrazně omezit. Je-li vám to ovšem příjemné a žádné potíže nemáte, užívejte si, co hrdlo ráčí.

Bříško je nepřehlédnutelné

Vzhledem k tomu, jak vaše dítě a děloha roste, je těhotenské bříško už opravdu nepřehlédnutelné. Vrchol dělohy nyní sahá zhruba k pupku. Díky tomu, že se také zvyšuje množství krve ve vašem oběhu, může vám být tepleji. Jestli jste dříve trpěla studenýma rukama a nohama, tak máte na nějaký čas po starostech. S tím však také souvisí první viditelné otoky. Nelekejte se proto, pokud si všimnete, že se vám trochu zalévají kotníky a jejich okolí. Zároveň by měl ustat problém s neustálým nutkáním na močení.

Zvýšená pigmentace

Možná jste si také všimla, že vám tmavnou prsní bradavky a od pupku níže se vám na středu břicha objevuje tmavá „čára“. Tento tmavý proužek se nazývá linea fusca (či linea nigra) a nebojte, stejně jako se nečekaně objevil, tak zase sám zmizí, ovšem až v šestinedělí. Všechno je to dáno zvýšenou pigmentací. Jestliže už za sebou jedno nebo více těhotenství máte, možná už cítíte první pohyby. V tomto období se také případně provádí amniocentéza, což je odběr plodové vody. Díky tomuto vyšetření se dá diagnostikovat řada vývojových vad plodu.

Vaše děťátko si hraje

Pokožka dítěte je ještě velmi tenká a kdybyste mohla nahlédnout dovnitř svého bříška, viděla byste, jak mu pod ní prosvítá síť vlásečnic. Zatím totiž nemá žádný podkožní tuk, proto se může jeho pokožka jevit poněkud „nařaseně“. Tuk se ovšem začíná ukládat právě v tomto období, což pomůže tomu malému neposedovi udržet teplo.

Články prstíků miminka jsou již velmi dobře vyvinuté a často si s nimi vesele hraje, objevuje je, svírá a cucá si paleček. Na prstíkách rukou i nohou už se objevují i miniaturní nehtíčky. Oči dítěte jsou stále zavřené. Jsou na nich už patrné řasy, stejně jako obočí nad nimi.

Plodová voda, v níž dítě plave a zároveň ji polyká a vyměšuje do ní, se stále obměňuje. V tomto týdnu vzniká slepé střevo. Srdcem miminka proběhne 24 litrů krve za den, slyší už zvuky z okolí maminky a je-li zvuk příliš výrazný, může se dítě dokonce leknout a trhnout sebou. Pomalinku už zkouší dýchat a plíce vydechují tzv. amniotickou tekutinu.

Vaše děťátko v 17. týdnu roste poměrně rychle, výrazně se mu prodlužují nohy, kterými čile pohybuje. Tělní proporce už se vyrovnávají. Nyní měří od temene k zadečku 11 až 13 centimetrů a váží kolem 100 gramů.