Průvodce těhotenstvím: 14. týden

Průvodce těhotenstvím: 14. týden>

Vstupujete do druhého trimestru vašeho těhotenství. Ten je považován za nejhezčí období těhotenství vůbec. Druhý trimestr potrvá až do 26. týdne. Bude vám mnohem lépe, a tak je načase naplánovat dovolenou.

Vývoj vašeho miminka

Děťátko měří asi 8 až 9 cm a váží téměř 25 gramů. Už ohýbá nohy v kolenou, dolní končetiny jsou delší než horní. Na rukách i nohách začínají růst nehty. Pomalu se prodlužuje krk a napřimuje hlavička. Miminko pohybuje očima, vraští obočí, špulí rty a jeho pohyby jsou daleko plynulejší, než tomu bylo doposud.

Začíná pracovat nervový systém. Také polyká plodovou vodu a zároveň do ní močí. Objem plodové vody je v tomto období asi 30 ml. Pochází z plazmy mateřské krve, k miminku se dostává přes plodové obaly. Nacvičuje si dýchací pohyby, a připravuje se tak na život mimo tělo maminky. Začíná sekrece (uvolňování) hormonů štítné žlázy. Pokračuje vývoj zevního genitálu, ale určení pohlaví je zatím obtížné.

V tomto období začíná na téměř celém povrchu těla miminka rašit jemné ochlupení, tzv. lanugo. Má ochrannou funkci, zachytává maz, který tvoří kožní buňky. Před narozením lanugo vymizí.

Co se děje s vámi?

Na přelomu prvního a druhého trimestru se začíná většina žen cítit o poznání lépe, a to díky odeznívajícím ranním nevolnostem a mizícímu nechutenství. I když je miminko nyní méně náchylné ke škodlivým vlivům, měla byste přijímat zvýšené množství ovoce, zeleniny, a pokud možno se udržovat se v dobré fyzické a psychické kondici. Dobrý nápad je najít si ve svém okolí cvičení pro těhotné.

Už je plně vyvinuta placenta, pupečník i plodové obaly. Jelikož ranní nevolnosti a pocit častého močení by měly v tuto dobu začít ustupovat, měla byste se cítit o něco lépe. Opět se vám vrátí chuť k jídlu, což je vidět také na přibývání na váze. To ale není nikterak velké, zatím je to asi 1,2 kilogramu, což se rovná asi jedné desetině celkového váhového přírůstku v těhotenství.

Kouření v těhotenství

Cigaretový kouř a látky v něm obsažené přecházejí z plic do krve. V případě, že je žena – kuřačka těhotná, pak přecházejí i do krve plodu, na který mají prokazatelně škodlivý účinek. Kouření matky má prokazatelně vliv na růst plodu, dochází často ke zhoršení funkce placenty a následně k zaostávání růstu. Výsledkem bývá růstová retardace (zpomalení růstu) plodu, spojená v extrémním případě až s nutností ukončení těhotenství předčasně i přes nezralost plodu. U dětí pak hrozí vyšší riziko syndromu náhlého úmrtí novorozence.

Z dalších komplikací to jsou neurologické abnormality a poruchy chování. Děti silných kuřaček mívají nízkou porodní hmotnost, mohou hůře prospívat a navíc jsou ohroženy „pasivním“ kouřením již od narození. Kuřačky mají samy dvakrát vyšší riziko rozvoje poporodních zdravotních komplikací s následkem smrti než nekuřačky!

Riziko pro plod u pasivní kuřačky je stejné jako u ženy, která vykouří 1 – 5 cigaret za den, požádejte tedy o toleranci i vaše nejbližší. Naštěstí v těhotenství dochází celkem často ke ztrátě chuti na cigaretu, takže hodně žen kouření zcela zanechá či je silně omezí. Pokud se vám povedlo v těhotenství zanechat kouření, již se k němu po porodu nevracejte! Prospějete tak sobě, svému okolí a bude to největší dárek pro vaše dítě.

Tip pro mámu

Můžete začít trpět zácpou, za níž stojí zvýšená hladina progesteronu. Ten způsobuje zpomalení pohybu střevních stěn. Střeva také utlačuje rostoucí děloha. Pro zmírnění těchto obtíží pijte více vody a dopřejte si více ovoce a zeleniny. Zkuste si také zvyknout na spaní na boku (nejlépe levém), místo spaní na zádech či na břiše. S rostoucím bříškem využijete také pomoc polštářů.