Průvodce těhotenstvím: 13. týden

Průvodce těhotenstvím: 13. týden>

Třináctým týdnem těhotenství končí první trimestr. Společně s ním je ukončen vývoj životně důležitých orgánů a struktur dítěte. Váhový přírůstek je zatím velmi malý, ale od tohoto období začnete pravděpodobně přibírat rychleji. Riziko potratu se snižuje o 65 %. 

Pozor na zuby

Možná vám začaly otékat dásně a častěji krvácí. To je v těhotenství běžný problém, který po porodu vymizí. Jedná se vlastně o to, že tzv. těhotenský hormon hCG podporuje zánět – ale ten, který už v ústech byl. Pokud tedy chodíte na pravidelné prohlídky a žádný zánět v ústech nemáte, s těhotenstvím se neobjeví. Pokud však máte i ten sebemenší, může ho těhotenství spustit. Doporučujeme používat měkčí kartáček a zkusit výplachy úst.

Jak se má miminko?

Dítě měří od temene po zadeček asi 6–8 cm a váží 13–20 g.  Abyste si to lépe představila, je velké asi jako broskev. Vnitřní orgány plodu (například plíce) ještě nejsou zralé, a tak by dítě mimo dělohu nebylo schopné přežít, ačkoli je plně vyvinuté.

Od 12.–13. týdne začne dítě polykat amniotickou tekutinu, která ho obklopuje v amniotickém vaku a pokračuje v tom celé těhotenství. Někteří odborníci tvrdí, že dítě začíná poznávat chuť a pachy právě prostřednictvím této tekutiny – obsahuje totiž pachy a příchuti jídel, které jste jedla. Dítě se převaluje, dělá přemety... Bylo rozpoznáno asi 20 různých typů pohybů, včetně sání, zívání a škytání.

Udělejte si pohodlí

Následující období se také občas označuje jako těhotenské líbánky. Většina nepříjemných počátečních příznaků už odezněla a vy si můžete začít těhotenství konečně užívat. Zároveň na sobě ale můžete pozorovat zvětšující se bříško a vaše oblíbené kalhoty vám mohou být za chvíli těsné. Myslete však na to, že se musíte cítit hlavně pohodlně a dobře :) Můžete se porozhlédnout po prvních těhotenských kouscích.