Průvodce těhotenstvím - 12. týden

Průvodce těhotenstvím - 12. týden>

Nyní už můžete oznámit rodině tu skvělou novinu! Je až k nevíře, co dítě v tomto stádiu umí – je schopné pohybovat končetinami, ví, jak se smát, mračit a dokonce si může cucat palec. 

Co se děje s vaším tělem?

Máte v poslední době hustější a silnější vlasy? Je to vlivem hormonálních změn ve vašem těle. Ty však mohou způsobovat také vznik skvrn na kůži a prudké změny nálad, případně zvýšenou citlivost. Budete cítit častější nucení na močení a mohou vás potrápit změny krevního tlaku. Ty způsobují pocit slabosti, případně závratě.

Co vás čeká u lékaře?

Přibližně v tomto týdnu podstoupíte další vyšetření v prenatální poradně. Lékař vám udělá ultrazvukové vyšetření, vyšetření prsů, změří vám pánev a vystaví vám těhotenský průkaz, pokud ho ještě nemáte. V případě podezření na Downův syndrom může být provedeno ultrazvukové vyšetření nazývané ultrazvukové projasnění šíje plodu.

Jak se dítě vyvíjí?

Dítě měří 6–7 cm a váží asi 814 g. Vaše miminko je velmi citlivé na podněty venku a proto je pro něj velmi důležité klidné prostředí. Dítě je zcela vyvinuté, ačkoli vývoj orgánů stále pokračuje. Genitálie se vyvíjí, ale pohlaví zatím není možné zjistit.

Výživu miminka a zásobování kyslíkem ve 13. týdnu přebírá placenta. Pomalu také začíná pracovat imunitní systém, produkují se hormony, vytvářejí se hlasivky. Co se týče končetin, miminku se oddělují prstíky, začínají růst nehty i jemné ochlupení. Celá kostra se postupně zpevňuje.