Průvodce těhotenstvím: 11. týden

Průvodce těhotenstvím: 11. týden>

Pomalu se blížíte ke konci nejrizikovějšího prvního trimestru. Takže pokud jste dosud o svém těhotenství nikomu neřekla, můžete se připravovat na oznámení radostné noviny. Možná jste si také všimla, že máte teplejší roce a nohy. To je tím, že se váš krevní oběh zvětšil. Nese to však s sebou i jisté méně příjemné okamžiky.

Kromě nevolností vás může v tomto týdnu potrápit stále častější potřeba močení nebo jen nutkání. Je to dáno tím, že se v těle zvětšuje celkový objev vody, průtok krve ledvinami je zvýšen a tvoří se více moči. Kromě toho je zvětšená i děloha, která tlačí na močový měchýř. Vzhledem k tomu, že jsou sliznice močových cest překrvené, trvá po celou dobu těhotenství zvýšené riziko močové infekce. Pokud byste měla jakékoli pochybnosti, obraťte se na lékaře, který vám může nechat vyšetřit moč a případně předepíše léky. V žádném případě svůj stav nepodceňujte, mohlo by to mít neblahé následky.

Dodržujte pitný režim

Ačkoli je časté močení značně obtěžující, měla byste hodně pít, zejména pak, pokud veku panují horka. Snížíte tím totiž riziko možné močové infekce a vzhledem k vašemu stavu je potřeba tekutin vyšší. Pijte proto po celý den, ne nárazově, množství 2 až 3 litry. Nejvhodnějším nápojem je pramenitá voda, nejlépe nesycená a ovocné či bylinkové čaje.

Dávejte na sebe pozor

Přesto, že prvním trimestrem končí nejrizikovější období těhotenství, měla byste na sebe i nadále dávat pozor, dbát na správnou životosprávu, vyhýbat se alkoholu a zakouřeným prostorám. Udělejte si čas na návštěvu zubaře, během těhotenství je totiž pravděpodobnost zubního kazu mnohem větší.

Pomalu přichází jedna z nejhezčích částí těhotenství – bříško je ještě malé, a pokud vás netrápí úporné nevolnosti a zvracení, můžete si svůj stav užívat. Přečtěte si nějakou pěknou knihu, choďte na procházky a výlety a hlavně hodně odpočívejte.

A jak se daří miminku?

Detaily obličeje začínají být čím dál podobnější lidské tváři. Ouška jsou nízko posazená, oči ještě trochu dál od sebe, ale už překryté srostlými očními víčky. Na začátku třetího lunárního měsíce je hlavička plodu stále hodně velká, téměř stejně jako celé tělíčko. Tvoří se většina kloubních spojení např. kotníky či zápěstí. Prstíky na nohou i rukou jsou oddělené, ale velmi drobné.

Nadále se vyvíjí trávicí soustava, zárodky smyslů, zejména pak čichu, sluch ještě nějakou dobu nebude vyvinutý. Miminko roste rychle do délky a začínají mu dozrávat vnitřní orgány. Až do termínu porodu se také pomalu mění proporce celého těla, ale i jeho jednotlivých částí.

Vzhledem k tomu, že všechny vývojové procesy probíhají plynule, nejsou změny vzhledu plodu tak dramatické, jako v prvních týdnech. Plod je nyní asi 44 až 60 milimetrů dlouhý a jeho váha činí zhruba 8 gramů. Byla dokončena kritická část vývoje a nyní už je riziko vzniku vývojových vad nebo poškození infekcí menší.

Oporu malého tělíčka tvoří páteř – jednotlivé obratle jsou zatím chrupavčité, ale už brzy se začnou přeměňovat v kosti. Stejný osud čeká žebra, která tvoří hrudní koš. Kůže na tělíčku dítěte je stále velmi tenká a průsvitná a jsou pod ní patrné obrysy jednotlivých žeber. Vývoj kostí pokračuje až do narození a ani pak ještě nebude zcela dokončen.