Průběh správného přibírání v těhotenství

Průběh správného přibírání v těhotenství>
předešlém článku jsme řešili váhový přírůstek v těhotenství. Nyní bychom vám rádi názorně ukázali, jak by mělo být oněch 7,5 – 15 kilogramů ideálně rozloženo v průběhu celého těhotenství. Pokud nezapadáte přesně do tabulek, netrapte se, každá maminka je trochu jiná. A pokud byste měla ohledně své váhy jakékoli pochybnosti, obraťte se na svého gynekologa.

Přibírání v těhotenství

Během těhotenství byste se měla zaměřit na to, co jíte. Je totiž vědecky podloženo, že to, co v těhotenství jíte, má velký vliv na zdraví vašeho dítěte.

Jak správně přibírat?

Během prvního trimestru těhotenství není nutné zvyšovat energetický příjem. Od druhého trimestru by už měl být navýšen zhruba o 200 – 300 kcal (840 – 1260 KJ) denně. Pro vaši lepší představu, 200 kcal odpovídá třeba jednomu většímu jablku a jednomu středně tučnému jogurtu. Celkový průměrný energetický příjem těhotné ženy by se mě pohybovat kolem 2 400 kcal denně. Nejlépe uděláte, když si denní množství jídla rozdělíte do několika menších dávek. V ideální případě byste měla jíst 5 – 6krát denně. Nejenže tím snížíte pravděpodobnost nabírání „zbytečných“ kil, ale navíc vám odpadnou problémy s trávením, nevolností a možná i pálením žáhy. Vybírejte lehké pokrmy a nezapomínejte ani na dostatek ovoce a zeleniny. Snažte svému dítěti „posílat“ do bříška jen to nejlepší! spravne pribirani v tehotenstvi

Průběh přibírání

1. trimestr

Toto období je velmi ovlivněno vnějšími faktory. U každé maminky je jiné. V počátku těhotenství můžete trpět nevolnostmi, nadýmáním, zažívacími problémy, neustálým pocitem hladu, nezkrotnými chutěmi a někdy přijde všechno najednou. Velmi důležitou roli hraje taky kondice budoucí maminky – jestli jste cvičila, měla nadváhu nebo podváhu apod. Nicméně během prvních tří měsíců je optimální, abyste nabrala kolem dvou kilogramů.

2. trimestr

Ve většině případů je tělo maminky již na těhotenství zvyklé, ustaluje se hladina hormonů. HGC tzv. těhotenský hormon již dosáhl svého vrcholu a nyní klesá. Ustávají pocity vlčího hladu, nevolnosti i zvláštní chutě a tak vám nic nebrání najet na běžný jídelníček. Během druhé třetiny těhotenství přibere budoucí maminka zhruba 500 g za týden. Celkový váhový přírůstek by měl na konci šestého měsíce být max. 8 kilogramů.

3. trimestr

Může se stát, že váha bude po nějakou dobu stagnovat, ale nemělo by to trvat dlouho. Pokud byste zaznamenala úbytek nebo naopak rychlé nabírání kilogramů, konzultujte svou situaci s lékařem. V posledních třech měsících před porodem byste měla přibrat 4 – 7 kilogramů. Vždy mějte na paměti, že každá jsme originál a není možné, abychom všechny přibíraly stejně. Zvláště pak, pokud má jedna žena nadváhu, další trpí podváhou a jiná je zas nemocná. Každý případ je jedinečný a pokud by vás cokoli ohledně vaší váhy v těhotenství trápilo, nestyďte se obrátit na svého gynekologa. Maminky, kolik kg jste během těhotenství přibraly vy?