Prsty v puse

Prsty v puse>
Na první pohled si říkáte, no co, tak má prsty v puse, časem ho to přejde. Jenže problém je v tom, že dumlání prstů je nejen velmi špatný zlozvyk, ale dítěti způsobit celou řadu problémů. Jak děti odnaučit srkat si prsty do pusy? Poradíme vám. S prstíky v puse je můžete přistihnout kdykoli se nudí, soustředí se na pohádku, usínají, nebo jsou nervózní. Není divu. Spousta maminek si je strká do pusinky ještě v mámině bříšku. Jenže tam je k tomu většinou vede sací reflex. Nic špatného by na tom nebylo, kdyby dumlání dětských prstíků nenarušovalo pokožku, což může vést k infekci. Horší ale je, že tento zlozvyk může mít negativní vliv na vývoj prvních mléčných zoubků a postavení druhých, trvalých, zubů. V krajním případě může dokonce deformovat rty. Pokud si prsty cucá starší batole, poraďte se s dětským psychologem.

Odnaučte děti  cucání prstů

Čím dříve začnete, tím lépe uděláte. Nejčastější metodou, kterou rodiče používají, je zošklivení prstíků solí či pepřem. Řekněme si ale upřímně, že to není zrovna ideální. V lékárně prodávají speciální hořký lak, který se používá při kousání nehtů. Je mnohem méně škodlivý než sůl a pepř a účel plní úplně stejně. Mezi méně drastické metody patří zalepení či obvázání prstíků tak, aby se pro dítě staly nepříjemnými na dotek. Případně můžete na pyžamko přišít jemné bavlněné rukavičky. Hračky CZ V tomto případě rozhodně nepochodíte s křikem, zákazy nebo se zastrašováním. Dítě z toho stejně nemá rozum a vy ho tak zbytečně stresujete. Vždy, když si všimnete, že má vaše zlatíčko prsty v puse, snažte se mu v klidu říct, aby to nedělalo. Opakujte mu o pokaždé, když si dá prstíky znovu do pusy. Dlouhé vysvětlování smysl nemá. Zároveň si dobře všímejte situací, ve kterých má potřeby prstíky ocucávat. Za chvíli budete schopné vystihnout tu správnou chvíli a dítě okamžitě zabavit. Odvedení pozornosti je totiž tou nejlepší cestou k úspěchu.  

9 tipů jak na to:isifa-92409588

1. Miminko se pokuste přeučit na dudlík a ve vhodný okamžik až vyroste, mu ho vezměte. 2. Na noc zkuste dítěti navléknout ponožku na ruku nebo rukavičku. 3. Přelepte paleček nějakou hezkou náplastí a řekněte dítěti, že je paleček nemocný. 4. Vymyslete pohádku o smutném palečkovi, kterému se cucání nelíbí a chce jí pryč. 5. Použijte speciální hořký lak na nehty. 6. Vidíte, že má paleček zase v puse? Poproste ho, aby vám něco přinesl nebo podal. Bude ho muset vyndat. 7. Holčičky jistě ocení, když jim za odměnu, že si prst necucají, ozdobíte nehtík třeba kytičkou nebo lakem. 8. Když vidíte, že je dítě smutné nebo nervózní, dejte mu dostatek lásky a něhy. 9. Pokud nic nepomáhá zkuste požádat dětskou zubařku, aby promluvila dítěti do dušičky.