Proč se děti bojí tmy?

Proč se děti bojí tmy?>

Přes den je to ráj plný hraček, ale po setmění a zhasnutí se z dětského pokoje stává neznámá krajina plná hrůzostrašných stínů a děsivých zákoutí. Alespoň tedy pro naše nejmenší, kterým tma poskytuje prostor pro fantazii a hraje s nimi strašidelnou hru.

Pokud se vaše dítě noc co noc schovává pod rodičovskou peřinu, protože jeho pokojíček osídlily děsivé bytosti, poproste ho, aby ráno nakreslilo, čeho se v noci bojí. Některé děti se bojí nereálných věcí jako duchů, koster či upírů, jiné mají strach z věcí reálných, jako jsou například hadi či pavouci.

Ať už se jedná o strach ze strašidel pod postelí nebo jedovatého pavouka, nikdy se dítěti za jeho obavy nevysmívejte, ani si z něj neutahujte. Poznámky jako „Už jsi příliš velký/á na to, aby ses bál/a!“ nemají žádný efekt a dítěti jen ukážete, že je na svůj problém samo. Raději si promluvte o tom, z čeho má strach, pokládejte mu otázky, dejte mu najevo, že vás zajímá a že jste tu pro něj. Snaha schovat se v rodičovské posteli může být někdy pouze touhou dítěte po fyzickém kontaktu či pozornosti rodičů.

Na noc se připravte už přes den

Těsně před spaním spolu projděte pokoj, zejména místa, s nimiž má dítě po zhasnutí světla problém. Můžete si vyzkoušet zapnout a vypnout světlo, aby vidělo, jak vznikají různé stíny. Stín zlého draka se najednou promění na obyčejnou hračku a obrovský pavouk v rohu je pouze stín z věšáku na prádlo. 

Vyzkoušejte speciální svíčky

Vyrobte si speciální svíčku proti strašidlům. Vezměte pevnou skleněnou nádobu, například sklenici od zavařeniny, vosk na svíčky a knot. Dále můžete do svíčky přidat speciální ingredience odhánějící strašidla –⁠ zázračné kamínky (nalezené na procházce), kouzelnou směs bylin (čaj vysypaný ze sáčku), drobný talisman pro štěstí, třpytky apod.

Pokud chcete svíčce přidat barvu, sáhněte po zbytcích dětských voskovek. Pokud nemáte k dispozici vosk, můžete rozpustit libovolné svíčky ve vodní lázni a nalít je do sklenice. Čím více barev spojíte, tím bude svíčka kouzelnější. Důležité je vyrábět svíčku společně s dítětem. Společně před spaním svíčku vždy zapalte, projděte se po celém pokoji, aby její světlo vyhnalo všechny zlé tvory.

Oblíbené jsou i světelné projektory. Pořiďte svému mrňouskovi například projektor noční oblohy. Mnoho z nich má zabudováno i přehrávač uklidňujících zvuků a melodií.

Nepodporujte v dítěti strach

Každý rodič občas selže a na zlobivé dítě použije nějakou lest. Nestrašte děti ale tím, že pokud nebudou poslouchat, přijde si pro ně čert nebo je sní zlá ježibaba. Dětem stačí málo a pro dospělého nevinná poznámka může v dětské hlavě plné fantazie narůst do obludných rozměrů. Proto pokud vidíte, že má dítě z něčeho strach, nepodporujte ho v něm, ale pomozte mu se s ním vypořádat.

Seznamte se, strašidlo...

Strach pramení z nepoznaného, ​​seznamte proto dítě s tím, čeho se bojí. Vymyslete strašidlu jméno a příběh, jak se k vám dostalo. Možná je to jen malé strašidýlko, které se samo bojí, protože se ztratilo a potřebuje pomoc. Můžete mu společně nakreslit mapu do strašidelného světa, aby trefilo zpět. Nebo mu vyprávějte příběh o pavoučí rodince a zábavných příhodách, které zažívají. Nejsilnější zbraní proti strachu je smích, pokud se dítě dokáže strašidlům zasmát, máte vyhráno!