Proč po porodu vypadávají vlasy?

Proč po porodu vypadávají vlasy?>
Každá žena chce mít krásné, zdravé, pevné, lesklé a bohaté vlasy, které by byly její chloubou. Přes veškerou naší snahu se ale někdy stane, že nám vlasy vypadávají více, než je obvyklé. Proč k tomu po porodu dochází a jak tomu zabránit?Na zdraví a krásu našich vlasů má vliv hned několik faktorů, jako jsou např.: správná výživa, vhodný šampon, pravidelné mytí, návštěva kadeřnictví.

Příčiny zvýšeného vypadávání vlasů

Mezi příčiny zvýšeného vypadávání vlasů patří nedostatek bílkovin (např. po drastických dietách), nedostatek železa při anémii (chudokrevnost), nadměrné sluneční záření, onemocnění vlasové pokožky, některé druhy hormonální terapie, hormonální výkyvy (ženy po porodu, v období klimakteria, problémy se štítnou žlázou), stres, užívání léků, úprava vlasů chemickými prostředky (barvení, melír, trvalá), genetika aj. Vypadávání vlasů ve zvýšené míře může způsobit řídnutí, částečnou i úplnou plešatost.

Vypadávání vlasů po porodu

Téměř polovina novopečených maminek má zkušenost s vypadáváním vlasů v období po porodu. Některé ztrácejí vlasů méně, jiným zůstávají doslova v hrsti. Zatímco normálně ztratíte denně kolem 100 vlasů, po porodu jejich ztráta může být až 5krát větší (tj. 500 vlasů denně). Nadměrné vypadávání vlasů po porodu postihuje 40 - 50% žen. Za normálních okolností roste na naší hlavě 90% vlasů, zbylých 10% je ve fázi odpočinku. Tyto odpočívající vlasy každé 2-3 měsíce vypadávají, čímž umožňují novým vlasům narůst na jejich místě. Denně zdravému člověku vypadne 40 - 100 vlasů. šampon s kofeinemBěhem těhotenství vlivem těhotenských hormonů zůstávají vlasy v klidové fázi déle, k jejich uvolňování dochází obvykle 10 - 14 týdnů po porodu, když už dojde k úpravě hormonální rovnováhy. Hlavní úkol se připisuje hormonu estrogen, jehož zvýšená hladina během těhotenství vede k prodloužení růstové fáze vlasu, který by za normálních okolností v rámci svého přirozeného cyklu vypadl. Těhotné ženy tak mají díky estrogenu hustší, krásnější a lesklejší vlasy. Po porodu hladina estrogenu klesá, čehož důsledkem je oslabení vlasů a jejich nadměrné vypadávání.

Kojení vašim vlasům svědčí

Vliv na kvalitu vlasů má i kojení a hormonální změny v organismu s ním spojené. Proto by kojící maminka měla dodržovat zásady racionální výživy, nekouřit, nepít alkohol, doplnit si stravu minerálními látkami (železo, zinek), častěji do jídelníčku zařadit ryby. Pokud je nadměrné vypadávání vlasů po porodu způsobeno hormonálními změnami, ztráta vlasů je jen dočasná. Vypadávání vrcholí obvykle 3 - 4 měsíce po porodu a vypadávání vlasů se v průběhu 6 - 12. měsíců vrátí do normálu. Pokud k úpravě růstu vlasů nedojde ani po tomto období, je třeba vyhledat lékaře.