Proč krupicová kaše není nejlepší večeře?

Proč krupicová kaše není nejlepší večeře?>
Jak velkou váhu přikládáte poslednímu jídlu dne? Snažíte se dojídat to, co mrňous nesnědl během dne nebo vaříte vždy něco nového? Spolu s výživovou poradkyní Evkou Blaho jsme se blíže podívali na to, proč si dát pozor na složení večeře a proč krupicová kaše není před spaním to pravé ořechové. S příkrmy a obecně se zaváděním jednotlivých jídel začínáme postupně. Stejně je to i s posledním jídlem dne. Podle výživové poradkyně se večeře zařazuje jako druhé, popřípadě třetí jídlo dne. Velmi dobrým vodítkem k tomu, abyste dítěti dávali i večeři je to, zda je k večeru hladové. Pokud ano, je na čase přijít s něčím kreativním k jídlu i večer. Na konci článku pro vás máme dva skvělé zeleninové recepty. :) "Večeře tvoří asi 20% denního kalorického příjmu, pro srovnání oběd a snídaně tvoří 30% a každá svačina 10%. Čili porce by měla být o trochu menší než oběd ale zas větší než svačina," říká  výživová poradkyně Evka Blaho.

Co by večeře měla obsahovat?

"Na večeři je dobré zařadit potraviny s vysokým obsahem tryptofanu, který se v těle přeměňuje na serotonin, což je vlastně hormon dobré nálady. Dítě bude tedy usínat spokojené. Večeře by měla obsahovat i kvalitní bílkoviny a složité sacharidy, aby se dítě nebudilo v noci hladem. Samozřejmě, že pouze večeře není základ dobrého spánku. Kvalitu spánku ovlivňují i ​​zážitky z celého dne, fyzická únava, spánkový režim nebo příjem bílkovin během celého dne," doplňuje Evka.

NA VEČEŘI Nepřipravujte:

  • jídlo s velkým objemem rychlých sacharidů - děti zbytečně nabudí
  • takže STOPku by měly dostat slazené kaše, ovoce, sladkosti

NAOPAK, VELMI dobrou večeři JSOU:

  • pokrmy, které vznikly kombinací zeleniny a obilovin
  • takže kombinujte jáhly, ječné kroupy, ovesné vločky, rýži
  • v závislosti na věku pak postupně přidávejte rybu, oříšky, případně mléčné výrobky
Také vás napadla jedna tradiční dětská večeře - krupicová kaše? "Tradiční krupicová kaše s máslem a kakaem a cukrem  je nejlepší jídlo na výkrm dítěte, zvláště pokud se podává večer před spaním. Je to kvůli kombinaci tuku se sacharidy, krupicí. Klidně můžete připravit kaši na večeři, ale spíše v kombinaci se zeleninou a ne nasladko, ať už se sladidlem nebo ovocem, " říká Evka. Jaké večeře tedy dětem připravovat? "Já jsem zastánce pestrého jídelníčku obecně. Neznamená to, že je třeba zařazovat různé exotické potraviny, stačí používat naše lokální. Je však dobré obměňovat typy večeře, někdy chlebík, jindy těstoviny, rýže, vajíčko, ... pomáhá to budovat lepší vztah k jídlu a hlavně učí ochutnávání nových jídel," radí Evka Blaho. Kdy maso a kdy jiné druhy večeře? "Maso je vhodné zařadit v rámci prvních příkrmů kvůli tomu, že mateřské mléko neobsahuje železo a zinek. Zásoby železa v játrech miminka se už také zmenšujíí. Proto je třeba zvolit vhodné zdroje železa z živočišných zdrojů. Ostatní varianty večeře - chléb, těstoviny nejsou ani tak ohraničené věkem jako spíše schopnostmi dítěte - už umí papat kousky nebo teprve mixovanou či rozmačkanou stravu, " uzavírá Evka Blaho. Ten můj malý odmítá večeřet ... I to se může stát, někdy dítě hlad nepociťuje. Na jedné straně to může být způsobeno pozdní a velkou svačinou, velkým množstvím vypitého mléka nebo slazených nápojů, ale i sníženým apetitem kvůli pomalému růstu, prořezávajícím se zoubkům či tím, že je dítě prostě unavené. "Tehdy třeba zhodnotit, co všechno dítě snědlo během dne a hlavně jaké mělo svačiny nebo co za tím může být. Některým dětem, hlavně starším, může vyhovovat větší, sytější svačina a lehká večeře. I to je v pořádku. Zcela hladové by dítě nemělo jít spát, ale s menší porcí jídla to zvládne. Důležitý je celkový příjem jídla a jeho množství během dne," vysvětluje výživová poradkyně.

Dva zeleninové recepty na závěr :)

ZELENINOVÁ KAŠE

recept vhodný od 6 měsíců V prvních příkrmech lze podávat jako samostatné jídlo, později můžete použít jako pomazánku na chléb nebo omáčku na těstoviny. suroviny:
  • 1 menší pórek
  • 1 červená paprika
  • 1/2 sladkého bramboru
  • jáhly nebo ovesné vločky
postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Do hrnce dáme trochu vody a podusíme pórek s paprikou, přidáme batátu a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a dusíme asi 10-15 minut nebo do měkka. Rozmixujeme a smícháme s uvařenými jáhly. Chcete-li použít vločky tak je přidejte do hrnce když se zelenina vaří a pak společně rozmixujte. Tento základ můžete použít na několik variací - můžete přidat červenou čočku, žloutek nebo kousek ryby.

ZELENINOVÁ POMAZÁNKA

recept vhodný od 1 roku I tento recept si můžete snadno upravit a udělat ze surovin také např. omáčku na těstoviny suroviny: 1 dětská lučina 1 menší mrkev 50g mraženého nebo čerstvého hrášku / *klidně můžete nahradit kukuřicí nebo použít uvařenou červenou řepu, pomazánka bude pěkně růžová :) postup: Mrkev očistíme a nastrouháme na jemno. Dáme na pánev a podusíme 5-10 minut. Přidáme hrášek a promícháme. Dáme do misky, přidáme lučinu a dobře rozmícháme.

Máte i vy tip na neobvyklou zdravou dětskou večeři, která je u vás doma oblíbená? Podělte se s námi o své recepty v komentářích.