Proč je kozí kojenecké mléko tak dobré?

Proč je kozí kojenecké mléko tak dobré?>

Mnoho lidí dnes při konzumaci kravského mléka trápí nejrůznější potíže. Bohužel nestačí pouze přestat je pít, ale musí si odepřít i všechny produkty, které se z něj vyrábějí. Z jejich talířů tak mizí i jogurty a sýry.

Pro velkou část z nich ale existuje řešení v podobě mléka kozího. To je oproti kravskému stravitelnější, neobsahuje některé alergizující složky, a navíc nabízí i řadu dalších výhod.

Nemalá část populace dnes nesnáší mléčnou bílkovinu, která se ve velkém množství nachází v kravském mléce. Jednou ze složek bílkoviny kravského mléka je kasein, který v mléce evropských krav najdeme ve dvou podobách, a to A1 β-kasein a A2 β-kasein. A právě A1 β-kasein je oním kamenem úrazu, protože u některých lidí může vyvolávat zánětlivé reakce v trávicím traktu, takže je pak sužují v křeče a nadýmání. Právě tento typ kaseinu dnes patří k významným alergenům.

Původně se v mléce nacházel jen druhý z kaseinů (A2 β-kasein), který ale postupem času zmutoval. Nestalo se tak u všech krav, takže i dnes je v některých částech světa možné najít stáda, která dojí mléko bez onoho problematického kaseinu. U nás v Evropě ho ale prakticky všechno kravské mléko obsahuje. Toto mléko se označuje A1.

Nabízí lepší stravitelnost

Mléko koz problematický A1 β-kasein přirozeně neobsahuje (nebo jen naprosto zanedbatelné množství). Takové mléko se pak označuje A2 mléko a může být vhodnou alternativu pro ty, kterým konzumace kravského mléka nedělá dobře. V případě alergie na kravské mléko není 100% řešením ani přechod na mléko kozí, protože určitá pravděpodobnost, že takový člověk bude trpět alergií i na toto mléko, samozřejmě stále existuje. Nicméně vždy záleží na okolnostech vzniku alergie a kozí mléko je možné po poradě s lékařem vyzkoušet, protože jeho bílkovinné spektrum je přece jen jiné než u mléka kravského. Pokud jde o nesnášenlivost některé ze složek kravského mléka, může být přechod na kozí mléko vhodným řešením. Kozí mléko je mnohem lépe stravitelné a nabízí i řadu jiných benefitů.

Výhody kozího mléka

  • menší tukové kuličky kozího mléka jsou lépe stravitelné
  • větší množství MCT tuků se rychleji vstřebává a poskytuje rychlou energii
  • v žaludku vytváří jemnější hmotu, a ta je lépe stravitelná
  • obsahuje více vitamínů a minerálů
  • obsahuje více prebiotických oligosacharidů a oligosacharidů mateřského mléka
  • neobsahuje alergizující A1 β-kasein (nebo jen zanedbatelné množství)

Obsahuje více vitamínů

Kozí mléko je svým složením mnohem blíž mateřskému mléku než mléko kravské a oproti němu obsahuje také větší množství některých vitamínů a minerálů. Najdeme v něm až o 46 % víc vitamínu A, o 37 % vitamínu C a může se pochlubit i vyššími hodnotami vitamínů D, B2 nebo B6. Z minerálů je to o 33 % vyšší podíl hořčíku nebo o 10 % více vápníku. Ten je mimochodem nezbytný pro přirozený růst kostí a pro jejich sílu a pevnost. V kozím mléku je také více jódu, selenu nebo taurinu.  

Tuk je lépe stravitelný

Základní složkou každého mléka je tuk, který je nejen snadno dostupným zdrojem energie, ale u dětí ovlivňuje i vývoj imunitního systému. V mléce se vyskytuje v podobě maličkých kuliček obalených lipo-proteinovou membránou. U kozího mléka jsou tyto kuličky oproti kravskému mléku menší, což je další důvod, proč je lidé lépe tráví. Kozí mléko navíc obsahuje i větší množství MCT tuků (oleje s jednodušší strukturou), které například miminka rychleji vstřebávají, takže jim i rychleji dodávají potřebnou energii. 

Pomáhá s imunitou

K výhodám kozího mléka patří fakt, že je v něm ve srovnání s kravským mlékem až 6× víc prebiotických oligosacharidů a také 6 HMO (Human Milk Oligosaccharides), což jsou oligosacharidy mateřského mléka, které jsou mimo jiné potravou pro probiotické bakterie. Nejenže mají protizánětlivé vlastnosti, ale podporují a usnadňují i trávení. Tyto oligosacharidy pomáhají miminkům hlavně v počátcích rozvíjet jejich přirozenou imunitu. Všechny zmíněné benefity využívá Kendamil Kozí mléko. Také toto kojenecké mléko má velmi dobrou stravitelnost. V žaludku se díky němu vytváří jemná hmota, kterou snadněji zpracovávají bříška dětí citlivých na křeče a nadýmání. 

Zdroje 1. Kulkarni PS, Dole KK. Investigations in viscosity of milks. J. Dairy Sci. 1956; 9: 68–79. 2. Attaie R, Richter R. Size Distribution of Fat Globules in Goat Milk J Diary Sci. 2000; 83: 940-944. 3. Ohiokpehai O. Processed Food Products and Nutrient Composition of Goat Milk Pakistan Journal of Nutriton 2003; 2(2): 68–71. 4. Rial SA et al. Gut Microbiota and Metabolic Health: The Potential Beneficial Effects of a Medium Chain Triglyceride Diet in Obese Individuals Nutrients 2016; 8(5): 281. 5. Odle J. New Insight into the Utilization of Medium-Chain Triglycerides by the neonate:Observations from a Piglet Model The Journal of Nutrition 1997; 127(6): 1061–1067. 6. Clark S, Sherbon JW Alpha s1-casein, milk composition and coagulation properties of goat milk Small Ruminant Research 2000; 38(2): 123–134. 7. Pattanayak S. Regular lactation in non-estrus and nonpregnant goat for years – a cesa report. Exploratory Animal and Medical Researc 2013; 3(2): 190–192. 8. Docena GH et al. Identification of casein as the major allergenic and antigenic protein of cow´s milk Allergy 1996; 51(6): 412–416. 9. Elsayed S et al. Evaluation of the Allergenicity and Antigenicity of Bovine-Milk alfa1-casein Using Extensively Purified Synthetic Peptides Scandinavian Journal of Immunology 2004; 60(5): 486–493. 10. Ceballos LS et al. Composition of goat and cow milk produced under similar conditions and analyzed by identical methodology Journal of Food Composition and Analysis 2009; 22(4): 322–329. 11. Kumar S et al. Nutritional Features of Goat Milk – A Review Indian J. Dairy Sci. 2012; 65(4): 266–273. 12. Martinez-Ferez A et al. Goat´s milk as natural source of lactose-derived oligosaccharides: Isolation by membrane technology International Diary Journal 2006; 16(2): 173–181. 13. Leong A et al. Oligosaccharides in goat’s milk-based infant formula and their prebiotic and anti-infection properties. British Journal of Nutrition, 2019; 1. 14. Hyo-Hee K, Sung-Seob Y, et al. Galactooligosaccharide and Sialyllactose Content in Commercial Lactose Powders from Goat and Cow Milk Korean J Food Sci Anim Resour. 2015; 35(4): 572–576.