Problémy s kůží v těhotenství

Problémy s kůží v těhotenství>
Těhotenství je pro tělo velmi náročným procesem, proto se může stát, že ne vždy probíhá úplně bez problémů či drobných komplikací. Tentokrát jsme se zaměřili na nejčastější potíže s kůží, se kterými se můžete setkat.

Strie neboli pajizévky

Statistiky uvádějí, že u více než poloviny všech těhotných žen se vyskytnou nevzhlednéjizvičky, které se většinou objeví v 2. trimestru. Vznikají na místech, kde se kůže nejvíce napíná, tedy na prsou, těhotenském bříšku, bocích a stehnech. Příčinou jejich vzniku je snížená elasticita naší pokožky během těhotenství. Zvýšená produkce pigmentu způsobuje, že mají načervenalé zbarvení a tím jsou viditelné. Nemusíte se ale bát, po porodu strie po čase vyblednou, ale bohužel už nezmizí. Prevencí může být pravidelné natírání krémem či olejem. Nikdo vám ale nezaručí, že i přesto,že se budete mazat, se strie neprojeví. Velký vliv na to totiž má i dědičnost.hipp mama olejíček Tip – Katka pro vás otestovala olejíček Hipp. Mrkněte se, jestli by ho doporučila dál >>

Těhotenská pigmentace

Během 2. a 3. trimestru si můžete všimnout, že vám začnou tmavnout určité partie na těle. V první řadě to bývají dvorce a bradavky na prsou, také oblast vnějších genitálií. Ztmavnutí je individuální, ale obvykle je výraznější, pokud máte tmavé vlasy či pleť. Neděste se ani až se ve středu vašeho bříška se objeví čára, která bude procházet jeho středem (nazývá se linea nigra). Kromě těchto míst se může pigmentace objevit v podobě malých skvrn na vašich tvářích, čele nebo krku. Sluníčko může způsobit jejich tmavnutí.

Proč k tomu dochází?

Mohou se za to těhotenské hormony. Ani v tomto případě se ale nemusíte bát, protože pigmentace zmizí sama od sebe postupně po porodu, nebo alespoň citelně vybledne. Pokud by vám zůstaly na obličeji nějaké „pozůstatky“ po těhotenství, pomůže jen kvalitní make-up.

Svědivá pokožka

Říká se, že kolem 20% těhotných žen postihuje nějaký druh svědění, nejvíce mezi 25. – 29. týdnem těhotenství. Svědění může mít několik příčin. Např. pokud vás svědí oblast bříška, je to pravděpodobně způsobeno napínáním pokožky v důsledku růstu dělohy. Svědění se ale objevuje i na dlaních nebo chodidlech, což se většinou připisuje změně hladin hormonů.

Jak svědění zastavit?

Zkuste na postižené místo nanést hydratační krém. Nicméně nemusíte mít obavy, protože svědění jako takové nemá nepříznivý vliv ani na vás, ani na vaše miminko. Pokud by bylo svědění nesnesitelné a neustávalo, navštivte svého lékaře. Ve výjimečných případech může být totiž silné svědění celého těla ve 3. trimestru příznakem problémů s játry. Dalším příznakem by mělo být nažloutlé zbarvení pokožky a očního bělma.

Zvýšené pocení

Nepříjemný problém, se kterým se většinou nedá bojovat jinak, než vytrvalým a pravidelným sprchováním. Hlavně v 3. trimestru a v letních měsících se zvyšuje míra pocení takřka na maximum. V těhotenství se totiž zrychluje celkový metabolismus. Jak už jsme naznačili pomůže vám jen sprchování ve vlažné vodě i několikrát za den. Noste pohodlné vzdušné oblečení z bavlněných materiálů a přijímejte dostatek tekutin. Antiperspiranty používejte s mírou, obsahují různé chemické látky.