Pro tatínky - Táta versus máma

Pro tatínky - Táta versus máma>
Také si jako řada jiných žen myslí i ta vaše, že je pro své dítě nenahraditelnou maminkou? Že by se mu bez ní mohlo něco stát, že ho nikdo jiný nepohlídá jako ona, neutěší, nenakrmí… A že když se od něho vzdálí jen na pár hodin pryč, určitě se doma dějí strašné nepřístojnosti a vy jako tatínek zaručeně tápete?Jistě, ne každý táta je v péči o dítě tak aktivní jako jiný. A stejně tak ne každá maminka věří schopnostem svého muže natolik, aby mu malé miminko svěřila na delší dobu, než je nutné. Faktem ale je, že otcové nejsou horší než mámy, jen mají jiný pohled "na věc". Osobně za maminky říkám: „Dejme jim tedy šanci. Dítě vnímá a potřebuje obou rodiče stejně!“ Vždyť časy, kdy úloha otce přicházela až v pozdějším věku dítěte, jsou dávno pryč.

Moderní doba přeje otcům

Táta na rodičovské dovolené, nebo jako podpora při porodu není dneska nijak výjimečná věc. Zatím sice není mnoho těch mužů, kteří dobrovolně vstoupí do neznámých vod „mateřství“, ale jejich řady se pomalu ale jistě rozšiřují. A ti, co se oddávají radostem i starostem rodičovství, jsou na sebe náležitě hrdí a rozhodně se za to nestydí. Co na to ženy? Obdarovávají je obdivnými pohledy a uznale jen pokyvují hlavou. Muži zkrátka vnímají péči o dítě jinak než ženy. Hrou se pro ně stává i obyčejné přebalování, krmení a vrcholem všeho je obvykle večerní koupání. Děti tuhle změnu vítají a neuvěřitelně si ji vyčítají.

Pohoda je cítit na míle daleko

Tátové jsou pohodovější a spoustu věcí neřeší nebo je berou se sobě vlastním nadhledem. Zatímco maminka běhá a vymýšlí, jakou hrou ještě zkusí zaujmout dítě a vybírá hračky, které budou pro dítě co nejprospěšnější,  táta si prostě lehne na pohovku a svoje zlatíčko nechá, ať se vyřádí přelézáním jeho břicha. Říkáte si asi, že to není žádné umění a jestli spíš nejsou tátou líní něco vymyslet? Samozřejmě, tento způsob péče opatrné a úzkostlivé maminky občas zvedne ze židle – hlavně, když dítě létá ke stropu, případně visí hlavou dolů. Kdo ví, ale děti bývají šťastné a spokojené a to tu jde především! Mámy se snaží vychovávat podle pravidel, nastolit režim a zásady. Snaží se o přesný denní rytmus, přísným okem kontrolují každou plenku a mají načtených několik tisíc dobrých rad, jak se starat o dítě. Tatínkové toho většinou moc neřeší, hlavně, že se miminko usmívá.

Každý má své

Oba rodiče jsou pro dítě důležití a není správné tátu nebo mámu jakkoli odhánět. Oba jsou vzorci, podle kterých dítě poznává svět kolem sebe, všechny možné emoce, chování a reakce. A pro svůj další život je pro malého človíčka důležité přijít do styku, jak s mužským, tak s ženským pohledem na život. Vždyť jeden doplňuje druhého. Tátové, pokud máte strach, odhoďte zábrany a vzhůru do toho. Čeká vás to nejkrásnější a zároveň nejtěžší období vašeho života, ale všechno, co přijde, vás ohromně obohatí. A maminky? Věřte svým partnerům!