Pro tatínky - > Jak pochopit těhotnou ženu?

Pro tatínky - > Jak pochopit těhotnou ženu?>
Přesto, že jste si vždycky skvěle rozuměli, máte najednou pocit, že je vaše žena někdo jiný. Dokázali jste se bavit sportem, vycházkou v přírodě, v divadle a žádné témata nebyla v diskusi tabu. Teď je ale všechno jinak, jediné téma, které je na pořadu dne, je vaše nenarozené dítě. Má výčitky, že na rozdíl od ní nedokážete myslet jen na něho? A co až se narodí? Pokud i vás přepadla po oznámení, že jste otcem, nejistota a strach, věřte, že vůbec nejste sám. A je úplně jedno, jestli jste s partnerkou těhotenství plánovali nebo vás zaskočilo.

Má to v sobě

Žena se celý svůj život připravuje na to, že jednou bude mámou. Odmalička si hraje s panenkami. Stará se o ně, krmí je, přebaluje, převléká, povídá si s nimi, jemně jim domlouvá, miluje je. Holčičky si často mezi sebou vyprávějí o tom, jaké budou mít manžely, kolik budou mít dětí, jak se budou jmenovat, vychovávat a jaké hračky kupovat. Chlapci si naopak hrají se stavebnicemi, autíčky, řeší technické, nikoli sociální či komunikační problémy. Nemluví se mezi sebou o tom, že budou mít děti, neobdivují cizí potomky a nepředstavují si, že jednou budou otcem. Proto vlastně vůbec není překvapivé, že je těhotenství partnerky zaskočí. Žena se matkou většinou rodí, muž se otcem stává a někdy dokonce až tehdy, když má dítě už několik měsíců života za sebou.

Mimo realitu

Těhotná žena většinou žije v úplně jiném světě. Od prvního dne, kdy se na těhotenském testu objeví slabý proužek, se pro ni celý svět mění. Pocity kolísají mezi nejistotou, překvapením a radostí, která postupně převládne, když má žena o svém těhotenství jistotu. A často i tehdy, když je těhotenství neplánované. Má pocit, že všichni na ní vidí, že je šťastná. A možná to i je vidět - něco v ní rozkvete, což dá její tváři nový výraz. Nejraději by tu novinu vykřičela celému světu, chtěla by, aby se všichni těšili s ní. Stokrát denně myslí na své nenarozené dítě a myšlenky na něj jí časem zabírají stále větší část vnitřního světa. I příroda zde udělá své, zaplaví ji množstvím hormonů (např. Hladina hormonu estrogenu se zvyšuje několika tisíc násobně oproti běžnému stavu) a je to, jako kdyby od nynějška žila trošku pod vlivem nějaké omamné látky.

Úplně nový člověk

Kromě pocitu štěstí však pozná i dosud neznámý pocit - pocit velké odpovědnosti, který nemá nic společného s odpovědností, jakou znala dosud. Začne přemýšlet o mnoha věcech, které nejsou vždy krásné. Tím se vyčleňuje z konzumní společnosti, závisti a sobectví. Když těhotná žena řekne: "Těhotenství změnilo celý můj život, cítím se jako úplně jiný člověk," věřte, že je to tak. I když se vám to zdá být zvláštní, přehnané, nadnesené. A nezměnila se jen navenek - narostlo jí bříško, trochu přibrala, ale roste i její osobnost, vnitřní síla, odhodlání, sebevědomí, odpovědnost. Žena, která zakusí mateřství, se obecně stává lepším a hodnotnějším člověkem (ať to vyznívá jakkoli směšné), jakým byla dosud. A nikdo z mužů nedokáže pochopit pocity ženy, která čeká své první dítě.