Přísady v dětském jídle - na co si dát pozor?

Přísady v dětském jídle - na co si dát pozor?>
Dětským potravinám bychom jako rodiče měli věnovat zvláštní pozornost. Bohužel stále platí, že hezký obal prodává. A tak výrobci děti lákají na barvičky a obrázky. Ale zdaleka ne vše, na čem je nakreslený pejsek, nebo třeba opička a usměvavý klučík je pro vaše dítě vhodné. Složení dětských potravin je dáno zákonem. Přísnější normy jsou u výrobků, které jsou určeny pro děti do jednoho roku života. Co přesně daná potravina obsahuje by nám měla prozradit etiketa. Seznamu složek by měl rozumět i laik. Pokud by se ale přeci jen objevily záludnosti, není problém si zjistit prostřednictvím internetu, co označení znamená. I tak ale existují legální způsoby, jak může výrobce uvést spotřebitele v omyl. Je například stanoveno, že pořadí ingrediencí se uvádí v sestupném pořadí podle podílu v potravině. Tady je ale první problém. Když například zboží obsahuje označení, že je bez přidaného cukru, neznamená to, že neobsahuje žádná sladila. Na samém konci složení může být uvedena třeba laktóza, fruktóza, glukóza, nebo med v relativně nízkých koncentracích. Pokud ale všechna “sladidla” sečtete, vyjde vám poměrně podstatné množství a tím pádem není výrobek pro dítě vhodný.

Na co si dát pozor?

Cukry Dětské potraviny často obsahují příliš mnoho cukru. Ten má vysoký obsah kalorií, podporuje vznik zubního kazu a má nízkou výživovou hodnotu. Na druhou stranu je zase mnohem lepší, než umělá sladila. Tuky Dalším kritériem je obsah tuku nebo olejů a jeho kvalita. Ztužené tuky a oleje obsahují takzvané trans-tuky, které mohou být příčinou vzniku onemocnění srdce a cév. Je třeba věnovat pozornost také nasyceným a nenasyceným mastným kyselinám. Nenasycené mastné kyseliny jsou pro organismus cenné, nasycených se tělo zbaví jen stěží. Podle německé studie z roku 2012 je nejvhodnějším olejem řepkový, protože obsahuje nenasycené mastné kyseliny. Vitamíny O obsahu vitamínů odborníci na výživu stále diskutují. Obávají se, že je do dětských potravin přidáváno příliš mnoho vitamínů a minerálů. Denní dávka by měla být pokryta hlavně vyváženou stravou. Další vitamíny z nevhodně obohacených potravin mohou díte i ohrozit. S vitamíny rozpustnými ve vodě si nemusíme dělat starosti - co tělo nespotřebuje, to vyloučí. Ale vitamíny rozpustné v tucích se ukládají v tukové vrstvě dítěte. To může vést k nežádoucím účinkům. Nahromaděné látky se totiž pak ještě dlouho uvolňují. Dochucovadla Mnoho potravin pro děti obsahuje příchutě, barviva, dochucovadla, kyseliny a zahušťovadla. Pokud je ve ložení výrobku uvedeno ovocné aroma, ani zdaleka to neznamená, že jde o složku vyrobenou ze skutečného ovoce. Velmi často se jedná o průmyslově vyráběné náhražky. U dochucovadel je prokázáno, že mají vliv na vnímání chuti čerstvých a přírodních potravin. Takové potraviny pak mohou nejen dětem, ale i nám, připadat bez chuti. V důsledku toho pak děti dávají přednost průmyslově vyráběným potravinám. Označení E 620 až E 625 jsou typická pro umělé přísady. Potraviny s obsahem s kyseliny citronové nebo jinými kyselinami se nedoporučují, protože mohou poškodit zubní sklovinu.

Odborníci doporučují:

Pokud se vaše dítě stravuje správně, není až takový problém, když občas sní něco, co není úplně ideální. Nejlepšími potravinami ale zůstávají celozrnné pečivo, ryby, maso, čerstvé ovoce, zelenina, saláty a mléčné výrobky, jako jsou například sýry, tvaroh a jogurty. Používáte-li olej, ujistěte se, že obsahuje nenasycené mastné kyseliny. Je velmi důležité naučit děti od malička na přirozeně sladkou chuť ovoce a zeleniny a zbytečně nepřislazovat nápoje. Jestliže už musíte pro své dítě koupit hotové potraviny, velmi důkladně s kontrolujte složení výrobku.

Podívejte se také na náš velký test příkrmů: 

[embed]https://youtu.be/3H3JAHKBwOY[/embed]