Příručka pro maminky –⁠⁠⁠ jak přežít nemoc?

Příručka pro maminky –⁠⁠⁠ jak přežít nemoc?>

Když jsou nemocní naši nejmenší, snažíme se jim dopřát co nejvíce odpočinku. Když to však přijde na nás, zodpovědné maminky, naše nemoc se snadno odrazí na chodu domácnosti. Jak zvolnit tempo, když jsme nemocné a zároveň zvládnout vést domácnost? 

1. Buďte vždy připravená

Pokud je váš partner celé dny v práci a děti máte ještě maličké, snažte se být na nemoc nachystaná dopředu. Bod 1 tedy zní - i když nerada plánujete během roku, snažte se na to myslet alespoň když víte, že je chřipková sezóna. 

Léky

Zásobte svou lékárničku nejpotřebnějšími léky proti prochladnutí a chřipce. Když to na vás najednou přijde, poslední co se vám bude chtít, je běžet do lékárny.

Kapesníčky

Hygienické kapesníčky bývají nedostatkovým zbožím. Pokud nechcete skladovat všechny bacily, používejte jeden kapesníček na jedno použití.  Doma proto mějte nachystané minimálně jedno extra balení.

Kuchyňské zásoby

Mějte vždy ve špajzu a v ledničce rezervní zásobu potravin, ze které můžete v případě nemoci připravit jednoduché obědy bez toho, abyste musela letět do obchodu. Pokud v kuchyni nic nenajdete, naštěstí můžete nakupovat online. A to jak potraviny, tak třeba dětské příkrmy či plenky. Zboží vám kurýr přiveze pohodlně až k vašim domovním dveřím.

2. Odpočívejte 

Každý den si možná nenajdete čas na odpočinek. Ale když vás nemoc skolí, potřebujete čas na regeneraci. Pohodlná tepláková souprava nebo pyžamo, pár hodin spánku navíc, horká sprcha se sprchovým gelem pro citlivou pokožku. To všechno vám může pomoci se z toho dostat. 

3. Vymyslete dětem zábavu

Pokud jste doma s dětmi, zkuste je zabavit omalovánkami, nebo tvořením různých kreativních výtvorů. Dovolené jsou počítačové hry i tablet. Nebojte se obrátit na svou sestru / mámu / tetu / kamarádku, která je třeba taky zrovna na mateřské a požádat je o pomoc.

4. Udržujte domácnost v tzv. Sleeping moodu

Několik hodin na nohou možná v období nemoci zvládnete, ale dávejte na sebe pozor. Zařaďte "Sleeping mood". O domácnost sice můžete lehce pečovat pořád, ale na nižších obrátkách. Základní činnosti, na které vám zbývá energie klidně udělejte, ale zbytek nechte "na potom". Delegujte úkony na zbylé členy domácnosti. 

30 minut po sprše

Využijte krátké, světlé období hned po sprše, kdy se cítíte jakž-takž svěží. Naplňte pračku i myčku. Až na vás pak přijde další nával energie, můžete pověsit prádlo (klidně ho sundejte za pár dní, až vám bude lépe) a vyprázdnit myčku.

Když se vaří čaj

Samozřejmě, ne každý má doma myčku. Vyhraďte si tedy 10 minut na umývání nádobí - když čekáte, můžete si uvařit litr čaje :) Špinavý sporák jednou počká. Nechte nádobí uschnout klidně několik hodin a až si půjdete pro další porci kuřecího vývaru, rovnou ho ukliďte.

5. Bonus - čisté polštáře

Zůstal vám ještě kousek energie? Co takhle vyměnit si ložní prádlo za čisté? Pokud se vám nechce měnit kompletní set, převlečte alespoň polštář. Hned se vám na něm bude lépe spát.