Připravte svou peněženku na miminko - poradíme jak

Připravte svou peněženku na miminko - poradíme jak>
Málokdo již před početím dítěte pomyslí na to, kolik peněz takové malé roztomilé miminko stojí. I když se finanční náklady na dítě dají jen těžko dopředu spočítat, je dobré být připraven. Přinášíme vám 5 tipů, které vám začátky usnadní a vy se neoctnete ve finančním šoku!

1. Zrevidujte příjmy a výdaje

Příchod dítěte se citelně promítne do rodinného rozpočtu a hodit se tak bude každá koruna. To nejlepší, co můžete udělat, je připravit se na tuto změnu s předstihem. Začít můžete tak, že si vytvoříte budget a zrevidujete své příjmy a výdaje. V dnešní době není problém stáhnout si do telefonu zdarma aplikaci, kam si budete své příjmy a výdaje evidovat a na konci měsíce vám aplikace automaticky vyhodnotí, kde vám nejvíce utíkají peníze a dle toho se zařídit. Rovnou se zkuste zamyslet i nad tím, jak se vás dotkne výpadek jednoho příjmu a jestli máte vhodné bydlení, kam se kromě vás a partnera vejde i dítě. Můj tip: Již od začátku těhotenství můžete zkusit začít hospodařit pouze s částkou předpokládaného rodičovského příspěvku a partnerovy (nebo vaší výplaty, pokud budete pracovat vy a partner bude na rodičovské dovolené) výplaty a všechny peníze, které vám zbydou, můžete spořit. Naučíte se tak hospodařit s menší částkou a reálný přechod na mateřskou/rodičovskou pro vás nebude takový šok.

2. Začněte spořit speciálně na dítě

Pokud již teď plánujete, že se začnete v dohledné době snažit o dítě, založte si separátní účet, na který budete již teď spořit. Tím, že peníze budou na separátním účtu mimo od běžného i standardního spořícího, budete mít jistotu, že k nim nebudete mít přístup a až to bude potřeba, budete je moci použít třeba na nákup výbavy pro miminko. Já mám ohledně spoření poměrně jednoduchou strategii - ihned po výplatě posílám část peněz na náš hlavní spořicí účet, část na „baby účet“ a na svém běžném účtu si nechávám pouze peníze na chod domácnosti a pro osobní potřebu. Ve chvíli, kdy dostanu novou výplatu, posílám všechny zbylé peníze, které mi z předchozího měsíce na běžném účtu zbyly na „baby účet“. Někdy je to dalších 1.000,- Kč, někdy nic a někdy klidně i několik tisíc. Tím, že peníze odstraním z běžného účtu na spořicí, ke kterému nemám žádnou platební kartu, je neutratím a automaticky se mi tak výrazně zvyšuje naspořená částka na miminko. Takhle můžete samozřejmě spořit i na cokoliv jiného.

3. Vytvořte si rozpočet, určete priority

Abyste měli představu o tom, kolik vás nákup výbavy bude stát, je dobré si vytvořit rozpočet. Na začátku si určete, kolik jste schopni a hlavně ochotni do dítěte investovat. Zamyslete se nad tím, jestli budete chtít kupovat vše nové nebo vám budou stačit bazarové věci. Část výbavy vám můžou půjčit či darovat třeba kamarádky nebo sourozenci, kteří již děti mají. Tak jako všude platí, že existují velmi drahé, ale i levnější a přesto kvalitní značky. Určete si, na kterých věcech šetřit nechcete a které chcete určitě koupit nové. V mém případě to je rozhodně autosedačka, kočárek a monitor dechu. Oproti tomu oblečení kupuji v levných obchodech či již použité po dětech svých kamarádek, protože miminku vydrží v začátcích stejně jen pár týdnů a raději ušetřené peníze investuji do kvalitní a bezpečné autosedačky. Tohle vše si zapište do jednoduché tabulky, kam si zapište typ produktu a předpokládanou cenu. Budete tak mít již na začátku alespoň hrubou představu o tom, kolik budete na nákup výbavy potřebovat peněz.

4. Staňte se členem dětských klubů

I pokud nejste fanouškem různých věrnostních kartiček, s chystaným příchodem dítěte se vám vyplatí svůj přístup přehodnotit. Když se totiž začnete zajímat o to, kde všude je možné ušetřit či získat nějaké výhody, zjistíte, že tím můžete ušetřit poměrně pěkné částky. Mnoho obchodů nabízí věrnostní program, ve kterém sbíráte body, či k nákupu určitého produktu dostanete další produkt zdarma. I na Feedo.cz každý měsíc najdete spoustu akcí, díky kterým můžete šetřit a získávat dárečky - často ve vašem balíčku najdete něco navíc právě pro miminko.

5. Zjistěte, na co vám přispěje vaše pojišťovna

Ideálně již na začátku těhotenství je dobré si zjistit, co vše vám průběhu těhotenství může poskytnout vaše zdravotní pojišťovna. Některé pojišťovny přispívají třeba na prvotrimestrální screening, dentálních hygienu nebo na nákup pomůcek ke kojení. Obvyklý bývá příspěvek 1.000,- – 1.500,- Kč na těhotenství a určitě by byla škoda ho nevyužít.