Přichází s miminkem konec cestování?

Přichází s miminkem konec cestování?>
Dokud jste svobodní, je cestování snadné. Jakmile ale přijde na svět malý človíček, najednou už to taková legrace není. Mnoho rodičů řeší, jaké to vlastě s dítětem bude a zda není na nějaký čas s cestováním konec. Zkušená maminka vám poradí, jak cestování s dětmi zvládnout. S manželem a svou tříletou dcerku už zvládli USA, měsíc v Thajsku a Provence v karavanu!

Kdy poprvé?

To záleží jen na vás a vašem miminku. Jsou rodiče, kteří mají rodiny na druhém konci kontinentu a svůj malý poklad chtějí příbuzným představit sotva pár týdnů po porodu. Osobně nejsem zastánkyní cestování s novorozenci. Je dobré počkat alespoň do období po prvním očkování, kolem šesti měsíců věku dítěte.  Někteří rodiče naopak dovolenou za hranice odkládají příliš dlouho.  Nebojte se  s kojenci cestovat. Většinu času prospí a pokud jsou navíc kojení, nepotřebujete s sebou vláčet regiment lahviček, příkrmů a dalších, na první pohled nezbytných věcí. Rozhodně si na cestování lépe zvyká roční dítě než čtyřletý tvrdohlavec, který si právě prochází obdobím vzdoru.

Kam jet?

Asi nejčastěji pokládaná otázka souvisí samozřejmě s věkem a zdravotním stavem dítěte. Máte-li půlroční miminko a netroufáte si s ním ještě letět k moři, vyrazte kamkoli v naší krásné zemi nebo za hranice, třeba do Rakouska. Kolem tamních jezer si užijete dlouhé procházky po upravených trasách. Raději letadlem? Osobně bych volila destinace, které jsou, co se zdravotního hlediska týče, ty bezproblémové.  Tedy spíše Evropu a Severní Ameriku. V Asii se nemusíte bát Thajska, Singapuru, Spojených Arabských Emirátů. Krásné jsou ostrovy Maledivy či Seychely.

Jakým dopravním prostředkem?

Dovolím si tvrdit, že naše tříletá dcera kromě vrtulníku či tryskáče, vyzkoušela už téměř vše. Čím více to houpalo a skákalo, tím vetší to mělo u ní úspěch. Pojďme to „projet“ pěkně po pořádku:

Kolo

Opravdu jsem se nepřepsala. S manželem kromě cestování také rádi sportujeme a tak si troufnu tvrdit, že i s úplně malými miminky se dá prožít skvěla dovolená na kole, a nejen v Česku. Budete však potřebovat dětský vozík za kolo a trochu fyzické zdatnosti (nebo zdatného partnera, pokud si netroufnete vozík táhnout sama). Využití dětského vozíku za kolo je víceúčelové: v létě s ním můžete běhat, na jaře a na podzim jej vyměníte místo kočárku při procházkách na horách či jiných hůře přístupných terénech a v zimě jej zase využijete na běžkách. Pro sportovně založené rodiny je to ideální dopravní prostředek.

Vlak

Děti “mašinky” milují! Je pravda, že na Kanárské ostrovy s ním nedojedete... Zkuste rychlovlaky TGV ve Francii. To bude teprve jízda! Můžete třeba doletět do Paříže a vlakem se přesunout do další destinace. Zkuste i autovlaky, kde si můžete vzít s sebou vlastní auto. V létě jezdí třeba do Chorvatska.

Auto

Jasná volba pro kratší destinace k našim sousedům za hranice. Pro ty, kdo mají rádi více pohodlí, doporučuji námi milovaný “camping car”, tedy v překladu obytné auto. Pozor, neplést si s karavanem, i když to je samozřejmě taky další možná varianta. My jsme se do obytného auta doslova zamilovali a projeli jsem s ním již nemalý kus Evropy. Pro cestování s malými dětmi je to ideální dopravní prostředek. Vozíte si vlastně takový malý domeček na kolečkách. Žádné kufry a vybalovaní věcí, vše máte po ruce.  Zastavíte a přespíte, kde chcete, případně se na pár dní utáboříte v nějakém kempu. Ty nejlepší, skvěle vybavené i pro miminka, jsme našli ve Francii a Švýcarsku.  Ale stejně dobré prý mají i na severu, ve Švédsku, Norsku, Dánsku a Finsku.

Letadlo

Dobře plánujte přestupy, raději než šest hodin trčet na letišti, zvolte odlet druhý den a přesuňte se do blízkého hotelu, kde si můžete odpočinout před další cestou. Do dvou let nemusí dítě platit za vlastní sedačku, ale při delších vzdálenostech se vyplatí připlatit za extra sedadlo navíc, abyste měli pohodlí. Využívejte nabízené služby jako třeba přednostní odbavení, ohřátí kojeneckého mléka na palubě nebo možnost vzít si kočárek až téměř na palubu.

Tip - Podrobný návod jak cestovat s dítětem letadlem  >>


Bát se nemocí?

Základním předpokladem pro výlety za hranice je zdravotní stav vašeho dítěte. S lehkou virózou se na cestu vydat můžete, ale s horečkou ne. Je důležité vybavit se kvalitní lékárničkou, i za cenu, že zabere velkou část zavazadla. Nepodceňte také základní očkování, případně takové, které vyžaduje daná destinace. Doporučuji se také informovat, jaká je na místě lékařská péče a zda  hovoří anglicky. V neposlední řadě je nutností kvalitní cestovní pojištění pro celou rodinu.

Co si vzít vždy s sebou?

Čistící gely a vlhčené ubrousky - čisté ruce jsou základ zdraví. Já s sebou vždy vezu dostatek antibakteriálních gelů a vlhčených ubrousků. Jednorázové plenky - především v asijských zemích mohou být ještě nedostatkové zboží. A naopak v luxusnějších destinacích jako Maledivy či Seychely zase velmi drahá záležitost. Ale třeba i na Kanárských ostrovech mají v malém supermarketu jen jednu značku a ne všechny velikosti. Oblíbená hračka - s kamarádem se cestuje vždy lépe. Pro malé děti může být první cesta za hranice či první let nejen velký zážitek, ale také strach z neznámého. A medvídek nebo autíčko, na které jsou zvyklí, je velký pomocník. Tablet - nejsem velký příznivce tabletů, zvláště pak u malých dětí, ale při cestování “přimhouřím oko”. Pomůže nejen při letu samotném, kdy už knížky ani nové hračky nejsou dost atraktivní. Ale také při čekání na letištích.  V Americe ani Thajsku nikdo neřeší, že stojíte s malým dítětem v několikahodinové frontě na pasovou kontrolu. Prasátko Pepa nebo Krteček nám často zachránili nepříjemné scény a pomohli zahnat únavu po dlouhém letu. Mějte v záloze dobíjecí stanici. Nikdy nevíte, kdy se bude hodit. Pamlsky - když už ani prasátko Pepa nepomůže, vždy nám pomohl nějaký pamlsek, ideálně zdravý. Ať už to byla ovocná kapsička, kukuřičné křupky, čerstvé nebo sušené ovoce. Jídlo naši dceru vždy “uklidnilo”, když už bylo nejhůř. Golfky - pokud děti nenosíte v šátku nebo nosítku, anebo máte už starší děti, oceníte kočárky zvané golfky. A to nejen při čekání na letišti, ale při cestování samotném. Naše dcera se v nich vždy vyspala nebo najedla. Ocenili jsme je při celodenních výletech, ale i kratších procházkách. V teplých destinacích jsou malé děti dříve unavené, a je fajn, když si mohou trochu pospat a odpočinout si. Dnes jsou na trhu už i speciální golfové kočárky přizpůsobené létání, aby se vešli i na palubu. Zkuste třeba GB Pockit, nejmenší kočárek na světě.