Prebiotika, probiotika a kojení. Co mají společného?

Prebiotika, probiotika a kojení. Co mají společného?>
Trávicí trakt novorozených dětí je prakticky sterilní, bez přítomnosti bakterií. Během několika dní po narození dochází v důsledku kojení a okolního prostředí postupně k jeho kolonizaci. V průběhu každodenního života je pak trávicí soustava osídlena miliardami bakterií tvořících tzv. střevní mikroflóru, která je zásadní pro imunitu a zdraví dítěte.

Zdravý střevní trakt je základem spokojeného bříška.

Mateřské mléko je nejvhodnější výživou novorozenců. V jeho unikátním složení totiž hrají zásadní roli nejen lehce stravitelné bílkoviny, minerály a esenciální mastné kyseliny, ale také mikroorganismy zvané probiotika a prebiotická vláknina, neboli prebiotika. Tyto společně přispívají ke zdravé střevní mikroflóře a snadnějšímu trávení. Probiotika se usazují ve střevních stěnách, kde brání škodlivým bakteriím a chrání citlivá střeva dítěte. A protože jsou probiotika živá, potřebují zdroj potravy. Tím jsou pro ně prebiotika. Prebiotika jsou specifickým typem sacharidů, které zdraví prospěšné bakterie (probiotika) potřebují ke svému růstu. Jen díky prebiotikům mohou být probiotika silná a odolná vůči škodlivým bakteriím, a tak podporovat imunitu dítěte. V mateřském mléku fungují všechny důležité složky včetně probiotik a prebiotik v dokonalé symbióze. Mateřské mléko stvořila příroda tak, aby dítě dokonale vyživovalo a přispívalo k jeho zdravému vývoji.

Pokud kojení není z nějakého závažného důvodu možné, ověřte si, zda vámi vybrané kojenecké mléko obsahuje kromě probiotik také prebiotika.

 Feedo TIP! Vyzkoušejte prvotřídní kojeneckou mléčnou výživu HiPP, která je inspirována přírodou. Obsahuje probiotika i prebiotika a co nejvěrněji kopíruje mateřské mléko. Všechny druhy seženete na >>> Feedo.cz